115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Pusse opp boligen før salg?

Det kan være smart, men ikke gå for de dyreste prosjektene

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. august 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. august 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230809092344218.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230809092344218.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Alle som skal selge bolig er opptatt av å tiltrekke seg mange interessenter, og selvsagt å få så høy pris som mulig. Hvor høy pris det er mulig å få bestemmes selvsagt mye av beliggenhet, størrelse på boligen og andre elementer det som regel ikke er mulig å gjøre noe med. Samtidig spiller teknisk standard, interiør og utseende også inn, og dette er eksempler på ting det er mulig å gjøre noe med før boligen legges ut for salg.

Men er det egentlig noe poeng i å sette i gang oppussingsprosjekter rett før boligen legges ut på markedet? Det finnes det dessverre ikke noe fasitsvar på, men noen tips og råd kan likevel være smart å vurdere litt nærmere.

Generelt er det ikke anbefalt å gjøre store, kostnadskrevende prosjekter før salg. Legger du eksempelvis ned 300 000 i å rehabilitere et bad, er det lite trolig at du får igjen disse pengene når du selger. Tilsvarende vil ofte gjelde for kjøkkenet eller store prosjekter som å bytte tak, sette inn nye vinduer eller etterisolere/skifte kledning på ytterveggene.

Gjør de rimeligene prosjektene

Det er ikke dermed sagt at du ikke bør gjøre noe som helst, men vi anbefaler heller rimeligere tiltak som å male eller å bytte fronter, benkeplate og servantskap. Maling av vegger i soverom, stue og andre rom kan også være smart, særlig hvis veggene er preget av slitasje etter flere års bruk. Dette bidrar til å løfte inntrykket uten at du tar en for stor økonomisk risiko. Du bør imidlertid tenke på et par ting:

  • Velg en forholdsvis nøytral og balansert fargepalett som appellerer til flest mulig, og som i alle fall ikke skremmer bort noen. La de mest vågale designgrepene ligge.
  • Ikke bruk anledningen til å skjule feil eller mangler. Det kan bli dyrt for deg den dagen ny eier oppdager det.

Generelt er det også smart å fikse på ting som ikke fungerer og å fullføre prosjekter som ikke har blitt ferdige. Er du som de fleste andre, har du sikkert et rom eller to som ikke er ferdig listet.

Tenk på uteområdene

Har du hus med hage, bør du også gi uteområdene litt omsorg før salg. Det gjelder selvsagt særlig hvis du skal selge i sommerhalvåret. Dersom du ikke har terrasse, kan det faktisk lønne seg å legge litt penger i å bygge en før du selger. Det tar ikke veldig lang tid og er heller ikke veldig kostbart, men gir en fin oppgradering mange vil sette pris på.

Ellers handler mye av arbeidet på uteområdene om å vise frem mulighetene som finnes og å gjøre det så innbydende som mulig. Sørg for at gresset er klippet og at kanter og hekker er trimmet slik at det fremstår ryddig og pent. Det kan også lønne seg å gjøre en liten innsats for å dele hagen opp i seksjoner/soner for å vise hva som er mulig.

2710
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også