Ribbefettet skal ikke i avløpet!

Konsekvensene kan bli ubehagelige

ByggeBolig
7. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181209201659313.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181207073511318.jpg?maxwidth=2000
0

Et av de viktigste kjennetegnene ved de norske juletradisjonene er at vi spiser store mengder fet mat. Det er ikke bare buksene og skjortene dine som synes det er ugreit, men også avløpssystemet. Hvert eneste år går nemlig store mengder fett fra ribbe, pølser, pinnekjøtt og annen julemat rett i vasken.

Problemet med dette er at fettet stivner i avløpsrørene og tetter dem. Det hjelper ikke om du skyller det ned med store mengder varmt vann – det kommer til å stivne på et eller annet tidspunkt uansett. Spørsmålet er bare hvor langt unna vasken det skjer.

At rørene går tett er selvsagt utfordrende i seg selv og det kan koste deg en del kroner dersom du må leie inn fagfolk for å fikse det midt i julestria. Ser vi det i et litt større perspektiv, betyr også alt fettet som går i vasken at kommunene må bruke mer midler på å spyle rør for å rydde opp. Den kostnaden kommer høyst sannsynlig tilbake til deg i form av økte kommunale avgifter. Alternativt må annet arbeid nedprioriteres for å rydde opp i fettproblematikken. Det er det ikke sikkert du tenker på når du spyler matrestene ned i vasken.

Fett i avløpsørene betyr dessuten flere rotter. Det vil riktignok alltid være rotter i avløpssystemet, men ved å skylle fett ned i avløpet gir vi dem så gode vilkår til å vokse og formere seg at det kan bli problematisk. Vil du unngå at rottene gnager seg gjennom rørene og kommer inn i kjelleren din, gjør du derfor lurt i å slutte å skylle matrester ned i vasken.

Løsningen er såre enkel: la gryten eller pannen stå til fettet har stivnet, tørk eller skrap det bort og kast det i matavfallsbeholderen. Flytende fett kan helles på en tom melkekartong og kastes i restavfallet. Det gjelder selvsagt hele året - ikke bare i jula.

1766
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også