SWITCH SECTION

Riktig bruk av avfukter

Husk at den kun gjør noe med symptomene - ikke årsakene

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

30. april 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

30. april 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190430091956508.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190430091956508.jpg?maxwidth=2000
0

Mange sliter med høy luftfuktighet og vurderer derfor å investere i en avfukter for å få bukt med problemene. Det kan i noen tilfeller være en helt riktig løsning, men det er alltid grunn til å huske på at en avfukter kun gjør noe med symptomene på et problem. Det kurerer ikke selve årsaken til problemet.

Sliter du med fuktig luft som gjør at det dugger på vinduene eller fører til helseplager, bør du med andre ord gå grundigere til verks og finne ut hva som forårsaker fukten slik at du kan få gjort noe med det en gang for alle. Når det er sagt, finnes det altså tilfeller der en avfukter kan være en god løsning.

For de som bor i små boliger er det for eksempel ikke til å komme unna at klestørken må foregå på soverommet eller i stuen. Det tilfører faktisk ganske mye fukt til inneluften. Da kan det være fornuftig å bruke en avfukter mens klærne tørker, selv om det i mange tilfeller vil være mer praktisk å bruke en tørketrommel.

Dersom du har lokalisert hvor fukten kommer fra, men ikke får gjort noe med problemene med det aller første, kan det også være lurt å bruke avfukteren. Da er det en god måte å holde kontroll på luftfuktigheten i perioden frem til du får startet utbedringsarbeidet.

Har du krypkjeller eller andre typer konstruksjoner som er vanskelige å holde tørre, vil også avfukteren kunne komme til sin rett. Mange anskaffer avfukter til nettopp denne typen bruk, særlig hva angår krypkjellere. Husk å sjekke tilstanden jevnlig dersom den står bortgjemt i en kjeller eller andre steder. Enheter som går på strøm representerer i utgangspunktet alltid en brannfare.

En annen fornuftig anvendelse av avfukteren er for å tørke ut fukt fra byggematerialer. Det er særlig aktuelt om du bygger nytt hus eller et tilbygg. De er dessuten godt egnet for uttørking i etterkant av vannskader eller lekkasjer.

1866
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også