Røyklukt i boligen?

Det går an å bli kvitt den

Av ByggeBolig
24. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181024062235020.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181024062235020.jpg?maxwidth=2000
0

Har du overtatt en ny bolig der forrige eier har røyket inne og lukten sitter i vegger og tak, er det heldigvis noen fremgangsmåter som kan hjelpe deg.

Sliter du med både røyklukt og gule nikotinflekker, bør du vurdere å male flatene på nytt. Nikotinflekker er nemlig svært vanskelige å vaske bort. Når du skal male, bør du også være klar over at stoffene i nikotin og sot har en tendens til å «blø» gjennom maling. Derfor bør du ikke bruke en hvilken som helst maling, men en grunning som isolerer flekkene og hindrer gjennomblødningen. De finnes under navn som isolermaling og sperregrunn. Deretter kan du male med den ønskede fargen på toppstrøkene.

Plages du primært med lukten, men overflatene er fine og strengt tatt ikke trenger overmaling, er det ulike former for vasking som gjelder. Et tips som går igjen er ulike måter å bruke eddik på:

  • Som tilsetning i vaskevannet
  • Sett frem en skål med eddik i rommet noen dager slik at eddiken trekker til seg lukten
  • Bland en halv kopp vann med en teskje natron, en spiseskje eddik og noen dråper sitron og spraye det rundt i boligen

Prøv deg frem med ulike metoder og ulike blandingsforhold mellom eddik og andre ingredienser for å se hva som fungerer best.

Sitter lukten i mer porøse materialer som treverk eller tapeter, kan det være smart å øke luftfuktigheten for å bli kvitt lukten. Da kan en luftfukter egne seg godt.

Et siste tips er å behandle boligen med en ozongenerator. Når den brukes, trekkes luften i rommet inn i maskinen og behandles med ozon for å drepe bakterier og kilder til lukt. Det er kjent som en meget effektiv måte å bli kvitt røyklukt på. Ozongeneratorer skal imidlertid aldri brukes med dyr eller mennesker til stede da gassen kan være helseskadelig. Av samme grunn bør du ikke bruke en slik maskin dersom du bor i en leilighet ettersom du ikke kan være sikker på at gassen ikke siver inn til naboer.

1922
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også