Rulle eller pensel?

I mange tilfeller bør du bruke begge deler

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

5. februar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190205080029490.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190205080029490.jpg?maxwidth=2000
0

Som hovedregel egner rullen seg best på store flater som vegger og tak. Da går malejobben raskt og effektivt unna. Penselens forse er å komme til i hjørner, langs lister og oppunder taket. Samtidig er den det soleklare valget for å male listverk, dører, vinduer og detaljer.

En åpenbar grunn til at penselen brukes på listverk mv. er selvsagt at den kommer bedre til i profiler og hjørner, men den gir også et annet sluttresultat enn rullen. Det kostemalte uttrykket fra penselen gir nemlig mer spill og liv i overflaten enn det glatte og flate resultatet du får ved å rulle.

Likevel er det ingenting i veien for å kombinere rullens effektivitet med penselens finishegenskaper. Det gjør du ganske enkelt ved å først gå over med rullen og deretter avslutte med penselen. I slike tilfeller kaller vi penselstrøket for etterstryking. Metoden egner seg blant annet for maling av:

  • Trepanel
  • Listverk, fortrinnsvis før montering
  • Dører
  • Vinduer og utforinger

Ved å gjøre det slik oppnår du rask påføring med rullen, samtidig som den avsluttende runden med pensel gir det kostmalte uttrykket og fyller alle kriker, kroker og profiler med maling. For å virkelig få opp tempoet kan det lønne seg å være to personer – en som ruller og en som etterstryker.

Når du skal male på denne måten bør du bruke en minirulle. De er typisk rundt 10 cm. brede og finnes i ulike varianter for ulike typer underlag. Du kan bruke en hvilken som helst pensel til etterstrykingen, men ønsker du topp resultat kan det lønne seg å investere i en såkalt fordriver. Det er en pensel med tett og stiv bust som er laget spesielt for etterstryking.

Husk at penselen ikke skal dyppes i maling før du etterstryker – det gjelder særlig dersom du bruker fordriver.

1767
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også