SWITCH SECTION

Så enkelt er det å legge spongulv

Bare husk nok lim og skruer

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

30. oktober 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

30. oktober 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191031083208607.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191031083208607.jpg?maxwidth=2000
0

Det er ikke spesielt vanskelig å montere gulvspon, men det lønner seg å være litt nøyaktig. For det første er det viktig at bjelkelaget er bygget på riktig måte. Det vil si at det skal være 60 cm. mellom midtpunktet på hver av bjelkene i bjelkelaget. Det er dette som kalles CC60. Du kan også montere sponplatene på bjelkelag med CC40.

Både lim og skruer

For det andre må du bruke nok lim, for sponplatene skal nemlig limes omhyggelig for at gulvet skal bli så stabilt som mulig og ikke gi oppgav til knirk over tid. På hver bjelke skal du legge ut to striper med lim, pluss at du må lime i not og fjær (full-liming). Du skal bruke så mye lim at det tyter opp i skjøten når platene presses sammen.

Mange bruker vanlig trelim, men denne typen lim blir svært hardt når det tørker og kan gi opphav til knirk under enkelte omstendigheter. Derfor kan det være lurt å bruke sponplatelim - det holder seg elastisk etter herding.

Platene skal i tillegg skrus eller spikres til bjelkelaget. Skruer gir den beste sikkerheten mot å unngå knirk. Til 22 mm. sponplater bør du bruke 4,2x55 mm. sponplateskruer og feste med minimum tre skruer på tvers av platen i hver bjelke. Det tilsvarer minimum 15 skruer på en hel plate i 240 cm. lengde.

Andre nyttige ting å vite når du skal montere sponplater:

  • Endeskjøting bør skje over en bjelke, men det finnes også sponplater som kan endeskjøtes uten understøttelse
  • Bruk en lektebit til å drive platene godt sammen, så ødelegger du ikke platekantene når du banker med hammeren
  • Legg platene med forskutte skjøter (forbandt) for å få et mest mulig stabilt gulv
  • Lager du utsparinger over 15 x 15 cm. må du ha understøttelse på kantene
  • Forsenk skruene med to-tre millimeter, men ikke sparkle over dem. Skruehodet må nemlig ha plass til å komme opp dersom bjelkene krymper

Vi anbefaler alltid at du leser produsentens monteringsanvisning nøye – det er viktig å følge denne både av hensyn til sluttresultat og garanti.

1984
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også