115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Så enkelt lager du et tørkestativ i tre

Dette fikser du på en ettermiddag

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

15. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

15. juni 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220707090833319.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220707090833319.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Mange av oss tørker klær på stua eller bruker tørketrommel for å få fart på tørkingen, men når våren og sommeren kommer bør du absolutt vurdere å  flytte klestørken ut i hagen. Med sol og litt vind går det nemlig ikke lang tid før plaggene er tørre. Samtidig sparer du litt plass på stua og reduserer strømforbruket et lite hakk da du ikke må bruke tørketrommelen så ofte.

Du kan selvsagt velge å flytte tørkestativet ut på terrassen, men de fleste av oss har trolig opplevd at det ikke skal rare vindkastet til før stativet ramler over ende. Da blir utendørs klestørk fort en upraktisk affære. Det unngår du imidlertid ved å bygge ditt eget tørkestativ, og det er slettes ikke vanskelig. 

Enkel fremgangsmåte

Det eneste du trenger å gjøre er egentlig å bygge to identiske deler du kan henge tørkesnorene i, plassere dem med ønsket avstand og henge opp tørkesnorer mellom dem. Du kan selvsagt velge å bruke én stolpe i hver ende, men da får du kun plass til å henge opp én snor. Bygger du derimot slik illustrasjonen under viser, får du muligheten til å henge opp flere snorer og får plass til mer klær på stativet.

Selve monteringen er svært enkel:

  • Kapp den midterste stolpen til ønsket lengde - denne bestemmer høyden på stativet.
  • Kapp toppstykket i ønsket bredde, sentrér det på midtstykket og skru fast.
  • Kapp de to støttene i slik at de kan monteres med en vinkel på mellom 40 og 50 grader og skru den fast til hhv. topp- og midstykket.

Vi anbefaler at du bruker konstruksjonsvirke i dimensjon 73x73 mm eller grovere. Da får du et stabilt tørkestativ med materialer som ikke vrir så mye på seg. 

Snorene kan eksempelvis festes ved at du borer hull i toppstykket, fører snoren gjennom og slår en knute på baksiden av toppstykket. Trekk den over til andre siden av tørkestativet, gjennom hullet på toppstykket, stram opp og slå en knute. Et annet alternativ er å skru inn øyeskruer på begge toppstykkene og feste tørkesnorene i disse. Vil du ha muligheten til å ta ned snorene på en enkel måte når vinteren kommer, kan du knytte dem fast i en karabinkrok som så hektes på øyeskruene.

Krever lite av fundamenteringen

Et tørkestativ er også enkelt når det kommer til hva som kreves av fundamenteringen. Hvis skal bygge terrasse, et anneks eller en bod må du typisk fundamentere på frostfritt nivå eller markisolere for å unngå at telen løfter fundamentene og lager skade på byggverket. Med et tørkestativ trenger du ikke å tenke på det da telen i praksis ikke kan forårsake skader av betydning.

Derfor går det helt fint å bruke stolpespyd som bankes ned i jorden, men dersom du er mest komfortabel med det kan du selvsagt også støpe fundamenter på tradisjonell måte. 

2898
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også