SWITCH SECTION

Sagen du må ha!

Kapp- og gjærsagen blir fort din beste venn

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

30. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181030063902172.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181030063902172.jpg?maxwidth=2000
0

Enten du rehabiliterer eller bygger nytt, kommer du ikke unna at det er forholdsvis mye materialer som må sages. Tiden der håndsagen var en fast følgesvenn for lengst forbi – nå er det elektriske sager som gjelder. Det finnes mye å velge blant, men et av de beste valgene du kan gjøre er å investere i en kapp- og gjærsag.

En slik sag brukes i hovedsak til å kappe materialer i lengderetningen – for eksempel kapping av en stender så den passer mellom topp- og bunnsvill eller for å tilpasse lengden på parkettbord inn mot en vegg. Den kan også kappe plastmaterialer og aluminium. Sistnevnte er kjekt om du skal tilpasse overgangslister eller trappeneser.

Når du skal kappe listverk i vinkel for å få pene skjøter i inner- eller ytterhjørner, er kapp- og gjærsagen dessuten helt uunværlig. Med enkle grep stiller du inn vinkelen listene skal kappes til, plasserer listen på anlegget og sager i vei. Bare husk på at sagen ikke kan gjøre noe med vinklene i huset ditt – sager du to lister på 45 grader blir det ikke perfekt med mindre hjørnet du skal liste er 90 grader.

Når du skal velge en kapp- og gjærsag, finnes det mange modeller i ulike prisklasser. Hva du trenger, avhenger av selvsagt av bruken. Én viktig ting å tenke på er valg av størrelse ettersom det påvirker hvor store dimensjoner den kan kutte. Det gjelder særlig høyden på materialene ettersom de fleste sager håndterer standard bredder av konstruksjonsvirke. Skal du kappe listverk er det er stor fordel at sagen har kapasitet til at listene kan stå slik de skal monteres når du kapper dem. Da slipper du å legge dem ned når du skal sage – det gjør arbeidet mer effektivt og reduserer risikoen for feilkapp.

Størrelsen påvirker også hvor mobil sagen er. Skal du flytte mye rundt på den, kan det være smart å velge en av de mindre modellene.

1843
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også