Salt i oppvaskmaskinen?

Hardheten i vannet avgjør

Av ByggeBolig
29. august 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180829085222659.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180829085222659.jpg
0
Du har sikkert opplevd det – den nye oppvaskmaskinen er i hus og du klør deg i hodet når du kommer over saltbeholderen i maskinen. Skal det virkelig salt i en oppvaskmaskin? Og hva slags salt er det egentlig snakk om? 
Salt i oppvaskmaskinen er først og fremst nødvendig dersom du har såkalt hardt vann inn til huset. Med hardt vann menes vann som inneholder mye kalsium og magnesium. Det vil typisk kunne føre til gråhvitt belegg på kjeler o.l. Det kan også føre til skade på elektriske varmeelementer. Et vesentlig poeng er også at vaskemiddelet skummer mindre i hardt vann - altså rengjør det dårligere. Bløtt vann har tilsvarende lavt innhold av kalsium og magnesium og såpen du bruker blir mer effektiv i bløtt vann. 
Hardhet på vann måles som regel i tyske hardhetsgrader med benevnelsen °dH. Vann med hardhetsverdi over 4,9 4 °dH regnes som hardt vann. I Norge har vi stort sett bløtt vann i hele landet, men det finnes også områder med hardt vann. For å finne ut hardhetsgraden på vannet i ditt område kan du sjekke på din kommunes nettsider. 
Har du hardt vann må du gjøre det bløtere. Det er dette som er oppgaven til saltet. Til dette bruker du et spesielt oppvaskmaskinsalt som fås kjøpt i jern- og hvitevarebutikker. 
Har du forresten fått et gråhvitt kalkbelegg i oppvaskmaskinen som følge av hardt vann og vil ha det bort, bør du kjøre maskinen med spesielle rensetabletter som løser opp kalk.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også