115

Selgers ansvar ved overlevering av solgt bolig: Hva du bør huske på

Selgers ansvar ved overlevering av solgt bolig: Hva du bør huske på

Å selge en bolig er noe som involverer mange ting og et stort ansvar, inkludert selve overleveringen av eiendommen til den nye eieren.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

5. september 2023
SWITCH SECTION
https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230905104341614.jpg?maxwidth=2000 https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230905104341614.jpg?maxwidth=900
0

Det er viktig å forstå dine forpliktelser som selger når du overleverer din solgte bolig for å sikre en stødig og problemfri transaksjon. 

Gjør en grundig rengjøring

Før du overleverer boligen, må du sørge for at den er ren og ryddig. Dette inkluderer grundig rengjøring av alle rom, inkludert kjøkken, bad, stuer og soverom. Vinduer, gulv og overflater bør være skinnende rene. Ta også en runde i hagen og garasjen. Dette gir et godt inntrykk til den nye eieren og overleveringen blir smidig.

Sjekk tilstanden på eiendommen

Gå gjennom eiendommen for å forsikre deg om at alt er i god stand. Eventuelle reparasjoner som er en del av kjøpsavtalen, må være fullført. Dette inkluderer reparasjon av eventuelle skader, lekkasjer eller feil som tidligere ble avtalt mellom deg og kjøperen.

Lever dokumentasjon

Ha all nødvendig dokumentasjon og papirarbeid organisert og klart til overlevering, blant annet tittelbevis, eiendomsbeskrivelse, garantier, forsikringsdokumenter og eventuelle kvitteringer for utførte reparasjoner. 

Overlever nøkler og sikkerhetskopier

Dersom boligen din har nøkkelbokser, sikkerhetskoder og/eller fjernkontroller til garasjeporter, må du sørge for at disse er tilgjengelige og fungerer. 

Lever også over alle sett med nøkler til boligen, inkludert eventuelle reservesett.

Demonstrasjon av funksjoner 

Hvis boligen har spesielle funksjoner eller apparater som krever en viss kunnskap eller vedlikehold, bør du gi kjøperen en rask demonstrasjon – eksempelvis informasjon om hvordan du bruker varmepumpa, sikkerhetsalarmer eller svømmebassengutstyr.

Gjør en siste inspeksjon sammen med kjøper

Før overleveringen kan det være lurt å gå over eiendommen sammen med kjøperen for å sikre at alt er som forventet. Dette gir også kjøperen muligheten til å stille spørsmål og adressere eventuelle bekymringer han eller hun måtte ha.

Les av strømmålere og overfør verktøy

Dersom du tar med deg personlige eiendeler, må du sørge for å lese av strømmålere og andre målere som brukes i hjemmet og notere tallene. Du må også overføre vann, gass og strøm til kjøperens navn.

Informer om nabolaget og lokale tjenester

Gi kjøperen nyttig informasjon om nabolaget, som nærmeste butikker, skoler, helsetilbud og andre lokale tjenester. Dette vil hjelpe dem med å få en fin overgang til sitt nye hjem.

Liste med kontaktinformasjon

Gi kjøperen en liste med viktige kontakter som kan være kjekke i fremtiden  – eventuelle entreprenører, naboer eller leverandører av tjenester som du har hatt et forhold til. 

Overlever nødvendige dokumenter til eiendomsmegleren

I noen tilfeller kan det være nødvendig å overlevere visse dokumenter eller nøkler til eiendomsmegleren din, som deretter gir dem til kjøperen.

Smidig overlevering

Å huske på disse punktene når du gir fra deg din solgte bolig vil hjelpe deg med å avslutte transaksjonen på en positiv måte og opprettholde et godt forhold til den nye eieren. 

Det er viktig å være organisert, grundig og samarbeidsvillig for å sikre en vellykket overlevering av boligen din.

3111
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også