115
Foto: Shutterstock

Ser støpejernsovnen litt sliten ut?

Det skal ikke så mye til for å få den til å skinne igjen

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

8. desember 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

8. desember 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221208123504736.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221208123504736.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Mange strekker nok ikke vedlikeholdet av vedovnen noe særlig lenger enn til å tømme den for aske og vaske glassene i ny og ne. Det er i og for seg ikke mer som kreves heller, men på en støpejernsovn vil du trolig oppleve at støpejernet blir litt falmet og livløst gjennom årenes løp. Det er imidlertid ikke så mye som skal til for å få den fin igjen.

Det du trenger er ovnssverte eller grafittkrem. Begge deler er laget for påføring på støpejern og de brukes på omtrent samme måte. Men før du setter i gang, er det greit å gi ovnen en aldri så liten rengjøring. Som regel holder det å støvsuge og å vaske over med en lett fuktet klut. Dersom du har rust på ovnen, må du også fjerne den. Det kan gjøres med en stålbørste og sandpapir.

Påfør og polér

Deretter er det bare å sette i gang med sluttbehandlingen. Bruker du grafittkrem, kan du påføre den med en pensel med stiv bust. Tips! Klipp gjerne av busten på en vanlig pensel for å gjøre den stivere. Når kremen er tørr polerer du hele ovnen med klut som ikke loer. Du skal polere helt til ovnen ikke gir fra seg mer farge.

Bruker du ovnssverte, påfører du den med en myk klut eller fille. Den skal gnis ut i et tynt lag og det er viktig å gni den godt inn i jernet. Deretter lar du den stå litt før du tørker bort overflødig sverte med en tørr klut. En svertet ovn bør stå i noen timer før du fyrer.

Både ovnssverte og grafittkrem kan også brukes på andre ting som er laget av støpejern, men er ikke ment for utendørs bruk.

1506
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også