Seriøse skader i gulvet = seriøs jobb

Men ikke like seriøs som å bytte ut hele gulvet

ByggeBolig
8. juni 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120102028726.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120102028726.jpg?maxwidth=2000
0

Om du har fått store skader i tregulvet ditt står du gjerne foran en større jobb for å fikse det. Typisk er dette skader som skyldes søling med væske som etser eller setter stygge merker, kraftige riper osv. Da er det fort gjort å tenke at hele gulvet må byttes, men det er jo ganske ergerlig dersom gulvet ellers er helt og pent. Faktisk er det mulig å bytte ut deler av gulvet, men det krever at du har eller kan skaffe litt mer av den samme parketten. Dessuten trenger du en del verktøy og må være litt nevenyttig.

Løsningen er ganske enkelt å skjære bort den delen av gulvet som er skadet og erstatte det med nytt gulv. Når du skal fjerne den skadde delen av gulvet, lønner det seg å fjerne hele gulvbord/parkettbord. Da er det lettere å få det pent når det nye stykket gulv skal på plass. Skjær gjerne bort et stykke midt på bordet/bordene som skal bort, så kan du fjerne resten av bordet uten å skade omkringliggende bord etterpå. Det beste er å bruke er dykk- eller sirkelsag med skinne, men en multikutter fungerer også. Det tar bare litt lenger tid.

Når det skadde bordet er fjernet, må du klargjøre det nye. Skjær først av klikksiden på bordet – den langsiden du normalt klikker neste bord inn ved legging. Deretter sager du bort ca. 20 cm. av tungen på den andre langsiden – i motsatt ende av der du skal skyve inn bordet. Poenget med å gjøre dette er at du skal få plass til å få det nye bordet ned i åpningen du har laget ved å fjerne det skadde. 

Så legger du trelim på tungen til bordet som allerede ligger montert og legger ned det nye bordet. Bruk en slagkloss for å presse det ned og inn i eksisterende bord. Sett det nye bordet i press ved å bruke vekter på minimum 40 kg. og la det stå noen timer. Sett vektene på en lekt eller et gulvbord slik at vekten fordeles over hele det nye gulvbordet. 

1838
FalseFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også