Singel på gårdsplassen?

Ta med deg noen gode tips på veien

ByggeBolig
20. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120065227625.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120065227625.jpg?maxwidth=2000
0

Singel er mye brukt på gårdsplasser, oppkjørsler og gangveier rundt huset. Det er forholdsvis billig, du kan gjøre jobben selv og det kan kombineres med andre materialer for å skape et flott uttrykk. Grus og singel drenerer også overflatevann på en effektiv måte. Dessuten går jobben fortere enn å legge asfalt eller belegningsstein. Bruker du trillebår og spade tar det selvsagt litt tid, men har du tilgang på en minilaster eller liknende er du ferdig på en ettermiddag.

Når du skal legge singel, er den en stor fordel om du først legger ut en fiberduk. Duken forhindrer at ugress etablerer seg og vokser opp gjennom singelen, men det er viktig å velge riktig duk. Den bør være ganske kraftig, lystett og UV-bestandig. At den er kraftig, gjør at den ikke blir ødelagt av belastningen fra grusen og trafikken oppå den. At den er lystett forhindrer at lyset ugresset trenger for å vokse, ikke kommer gjennom. Og UV-bestandigheten sikrer at den ikke ødelegges av sol og lys over tid. Ikke velg de billigste barkdukene. 

Singelen eller grusen bør legges med en tykkelse på 4-5 cm. Den kan komprimeres med en vibratorplate eller liknende om ønskelig. For å forhindre at grusen sklir ut i gress og bed, kan du lage kanter med belegningsstein, betongheller, jernbanesviller eller andre egnende materialer. 

Den mest vanlige typen grus/singel til gårdsplasser og oppkjørsler er såkalt 8/11. Det betyr at minste steinstørrelse er 8 mm. stor, mens største steinstørrelse er 11 mm. stor. Skal du anlegge en hagesti eller gangvei, kan det være fornuftig å bruke singel med null-/finstoffer ettersom den pakker seg bedre og gir et fastere underlag. 

1662
FalseFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også