Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
SWITCH SECTION

Sjekk det elektriske anlegget nå

Det kan være en god investering i sikkerhet

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. februar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. februar 2021
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210215103116376.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210215103116376.jpg?maxwidth=900
shutterstock_91830338.jpg shutterstock_91830338.jpg
0

Midt på vinteren, når kvikksølvet kryper ubehagelig langt ned på den blå siden, er den tiden på året vi bruker aller mest strøm. For det krever sitt å holde det varmt og godt innendørs – særlig i eldre boliger som er sparsommelig isolerte, har dårlige vinduer og som ikke er spesielt godt vindtettet.

Har du i tillegg et eldre elektrisk anlegg med klassiske skrusikringer, kan det være lurt å være litt ekstra påpasselig. I dag er nemlig strømforbruket et helt annet enn for noen tiår siden. Det betyr at det elektriske anlegget gjerne ikke er dimensjonert for den bruken du utsetter det for når panel- og oljeovner går på høygir for at du skal holde varmen. I tillegg kommer selvsagt alle de andre tingene som bruker strøm, slik som varmekabler, strømkrevende koketopper, varmtvannsbereder og liknende. Det kan rett og slett bli for mye for anlegget ditt, og du kan risikere at strømmen går på grunn av overbelastning på en eller flere kurser.

Som regel er det ikke noe verre enn å sette inn nye sikringer, så sant du har noen liggende dersom butikken skulle være stengt.  Du bør imidlertid ha i bakhodet at gamle skrusikringer tåler forholdsvis stor overbelastning over ganske lang tid uten at sikringen ryker. På den tiden kan det faktisk bli så varmt at du i verste fall risikerer varmgang som kan føre til brann. Det vil du helst ikke oppleve.

Er du en av dem som har et gammelt anlegg, kan det være lurt å få en elektriker til å ta en gjennomgang av det. Dette er en standard tjeneste hos de fleste elektrikere og koster deg ikke veldig mye penger. I en el-sjekk legges det vekt på ting som:

  • jording
  • kabeltverrsnitt
  • temperatur i koblingspunkter
  • tilstand på fastmontert utstyr
  • forbrukerutstyr

I etterkant av sjekken får du tilsendt en rapport der tilstanden på anlegget beskrives, samt forslag til eventuelle tiltak som bør settes i verk. De tusenlappene du bruker på å få gjennomført en slik sjekk kan altså vise seg å være en svært god investering i sikkerheten til deg og andre som bor i huset.

PS! Enkelte forsikringsselskaper gir deg rabatt på forsikringspremien om du gjennomfører en sjekk av det elektriske anlegget. Det kan være en hyggelig bonus å ta med seg videre.

2228
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også