115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Sjekk dette når du skal velge håndverker!

Sjekk dette når du skal velge håndverker!

Noen enkle sjekkpunkter kan spare deg for mye bryderi når du skal finne en dyktig håndverker

Noen enkle sjekkpunkter kan spare deg for mye bryderi når du skal finne en dyktig håndverker

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. juli 2024
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. juli 2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240702092658594.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240702092658594.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Et fornuftig sted å starte, er å sjekke offentlig tilgjengelige opplysninger. Det dreier seg både om økonomi/regnskap og kompetanse. Et par raske søk hos Brønnøysundregistrene og på Proff.no vil for eksempel vise deg hvor lenge et selskap har eksistert og forhold rundt økonomi og regnskap. Da får du fort et inntrykk av om selskapet driver sunt eller ikke. Finner du ikke firmaet når du søker? Da har du et godt argument for å droppe dem.

Når det gjelder kompetanse, kan du for eksempel søke i mesterregisteret på www.mesterbrev.no. Mesterkvalifikasjonen gjelder riktignok individuelt og er ikke et kvalitetsstempel på selskapet som sådan. Samtidig er det liten tvil om at bruk av selskaper med mestere gir en større sikkerhet for at du får den kompetansen du er ute etter. Innenfor byggfagene finnes det nesten 20 ulike mesterbrev-ordninger, som blant annet inkluderer malere, tømrere, rørleggere, taktekkere og blikkenslagere. Det er med andre ord mulig å finne mestere til det meste av arbeid i og rundt huset.

Skal du ha tak i håndverkere til å bygge bad, kan du også sjekke om de er sertifisert i henhold til våtromsnormen. Dette kan du søke opp på nettsidene til Fagrådet for våtrom. Og skal du sette i gang et tiltak som er søknadspliktig, er det viktig at selskapet har sentral godkjenning. Det sjekker du enkelt på http://sgregister.dibk.no/.

Hva mener andre?

Dersom det er mulig, bør du sjekke referansene til selskapene du vurderer å hyre inn. Det aller beste er om du kjenner noen som har brukt dem tidligere. Da får du som regel den mest ærlige tilbakemeldingen. Hvis ikke det er mulig, er det ingenting i veien for å spørre selskapet om de kan gi deg kontaktinformasjon til tidligere kunder. Ønsker de ikke å gi deg dette, bør du muligens være litt obs. Det kan også hende du finner informasjon om selskapet på ulike tjenester på nettet. Bare husk at de mest misfornøyde ofte roper høyest, så anmeldelser på nettet gir ikke nødvendigvis et helt dekkende bilde.

Alltid kontrakt og aldri forskudds- eller kontantbetaling

Seriøse håndverkere rynker ikke på nesa dersom du vil skrive kontrakt på jobben som skal gjøres. Opplever du at selskapet ikke ønsker å inngå en kontrakt, bør du tenke deg om to ganger. Det er aldri lurt å gjøre en muntlig avtale – da blir det ofte ord mot ord den dagen det oppstår uenigheter. Det finnes flere typer standardkontrakter som kan brukes, og du finner dem blant annet hos Huseierne og Standard Norge. Disse dekker alle de viktige forholdene som bør reguleres, slik som pris, frister, fakturering, dagmulkt ved forsinkelse osv.  

Du skal også passe deg for selskaper som vil ha betalt på forskudd. Gjør du dette, kan du i verste fall risikere at håndverkerne tar pengene uten å gjøre jobben ferdig. En mer vanlig problemstilling er imidlertid at du som kunde mister et pressmiddel. Har du allerede gitt dem pengene, mister du muligheten til å holde dem tilbake dersom det oppstår uenigheter eller forsinkelser.

Vil selskapet ha betalt i kontanter, bør dessuten alle alarmklokkene ringe. Det er useriøst og innebærer stor risiko for at pengene vil bli unndratt skatter og avgifter. Dette kan du bli medansvarlig for dersom summen utgjør over 10 000 kroner.

Velg de som har papirene i orden

Dokumentasjon på utført arbeid blir bare viktigere og viktigere, blant annet den dagen boligen skal selges. Derfor er det viktig å velge håndverkere som har et ryddig forhold til dokumentasjon. Dette kan være vanskelig, men et godt utgangspunkt er å velge et av de 8000 selskapene som bruker Boligmappa. Da vil du automatisk få tilsendt bilder, FDV, garantier og annen nyttig informasjon om utførte jobber i boligen din. I tillegg kan du selv laste opp kvitteringer, fargekoder og annen nyttig informasjon om boligen din og prosjektene du utfører på egenhånd.

Alle selskaper som bruker Boligmappa er dessuten kontrollert for fagkompetanse, økonomi og selskapsform.

3961
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også