115

Sjekk taket ditt om våren

Godt vedlikehold gir taket lenger levetid, ta derfor en årlig vårsjekk.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

2. februar 2024
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240202115548998.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240202121013407.jpg?maxwidth=900
0

Når vårsola skinner og snøen har smeltet, bør du gå over hele taket og se om det har fått noen skader fra snømåking, is og høststormer. Typiske skader er knuste takstein samt løse snøstoppere og takstiger. Sjekk også at takrennene, beslagene og oppbrettene er intakte, og fiks eller bytt ut det som eventuelt har blitt ødelagt.

Fjern mosen

Mose kan legge seg i sprekkene i taksteinen og gjøre skade. Når vinteren kommer, fryser nemlig mosen slik at den utvides. Dette kan gjøre at taksteinen går i stykker og må byttes ut. Spray derfor på et mosemiddel som bekjemper mose effektivt – velg et som er mild mot naturen. La det virke litt før du spyler over med vann fra hageslangen (ikke bruk høyttrykkspyler, ellers kan du skade taket).

Rens takrennene og nedløpsrørene

Løv, kvister, mose og smuss blir gjerne dratt med ned i takrennene av regnvannet og vannet fra snøsmeltingen. Disse tingene blir til sammen en slags gjørme som du må fjerne, ellers kan vannet stoppe opp. 

Til denne jobben trenger du en stige som er såpass høy at den kommer litt over kanten på takrennene. Finn også frem en bøtte og en liten, buet sandkasse-spade. Fest en dobbeltkrok på det nest øverste stigetrinnet og heng bøtta på den. Ta på deg gummihansker og kast alt du finner i takrennene i bøtta, og senere på komposthaugen eller et annet egnet sted – ikke bare kast alt griset ned på bakken. 

Flytt stigen ofte til siden og jobb deg systematisk bortover langs takrennen, slik at du ikke må strekke deg langt til sidene. Hvis du må stå i en skråning, kan du legge en trekloss under det ene stigebenet for å stå i vater. Mange har ramlet ned fra stiger og skadet seg, så ikke ta noen sjanser! Til slutt kan du bruke hageslangen til å spyle takrennene rene.

Sjekk også at nedløpsrørene ikke er tette. Fjern eventuelt proppen ved å enten spyle rørene rene eller å stake den løs. Dersom rørene er fulle av vann når frosten kommer, vil vannet utvide seg og rørene kan få sprekker. Vannet som tyter ut av ødelagte takrenner eller nedløp kan trekke inn i husveggen og lage store skader over tid – i verste fall blir du nødt til å bytte ut hele veggen. Hvis røret sprekker, bør du derfor bytte det ut umiddelbart, ellers kan det plutselig komme en stor, kjedelig regning. 

Hvis du har mange trær i nærheten av huset ditt, burde du montere løvstoppere i takrennene som tar seg av det verste. Snøstopperne på taket stopper også noe av løvet.

3409
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også