SWITCH SECTION

Skaff deg en isolasjonskniv

Det er noe helt annet enn en tilfeldig kniv eller sag

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. oktober 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. oktober 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191029103403944.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191029103403944.jpg?maxwidth=2000
0

Når du jobber på kjøkkenet, har du sannsynligvis et bevisst forhold til hva slags kniver du bruker til ulike oppgaver. Du finner for eksempel ikke på å bruke kjøttkniven til å smøre pålegg eller smørkniven til å dele opp kjøttstykker.

Vi tipper at du ikke har et like bevisst forhold til hva slags kniv du bruker når du jobber med isolasjon og skal tilpasse isolasjonsplatene eller rullene i lengden og bredden. Mange bruker nok det første og beste de finner, enten det er en håndverkskniv, en gammel kjøkkenkniv eller en sag. Det fungerer utvilsomt, men det er langt fra den mest effektive måten å jobbe på.

I stedet bør du skaffe deg en dedikert isolasjonskniv. Det finnes flere ulike typer kniver, men felles for de fleste er at de har et bredt blad som er såkalt bølgeslipt. Det gjør at den skjærer effektivt gjennom isolasjonen uten at den fliser opp. En god isolasjonskniv trenger imidlertid ikke ha et bølgeslipt blad, for de finnes også svært gode kniver uten denne typen blad. Det viktigste for å jobbe effektivt er imidlertid at du faktisk velger en kniv som er laget for å skjære isolasjon og ikke det du tilfeldigvis har for hånden.

Da kan vi faktisk garantere at arbeidet går vesentlig fortere og blir mer nøyaktig enn du har opplevd tidligere. Du vil trolig angre på at du ikke investerte en hundrelapp eller to i en slik kniv for lenge siden.

Skal du skjære store mengder isolasjon, bør du forresten vurdere et skjærebord. Det gir deg en mer behagelig arbeidsstilling, nøyaktige snitt, muligheten til å skråskjære isolasjonen dersom det er nødvendig. Du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe et skjærebord, men kan fint leie et.

PS! Hust at isolasjonen skal sitte godt der du monterer den. Derfor bør du skjære den med litt overmål i forhold til åpningen den skal monteres i. Legg gjerne til en centimeter på målene du tar.

1874
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også