Skal du bygge pepperkakehus?

Følg noen gode råd, så blir resultatet helt topp.

ByggeBolig
20. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
http://boligkanalen-images.azurewebsites.net/images/20171206110313501.jpg?maxwidth=900https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120083627473.jpg?maxwidth=2000

  Desember betyr at det bakes pepperkaker over en lav sko i det ganske land – og mange bygger pepperkakehus. Det er både gøy og utfordrende, men kan også bli en stor skuffelse om du ikke gjør det på riktig måte!  Her gir vi noen gode tips, blant annet basert på anbefalinger fra SINTEF.

  Det er vel ingen som ønsker at pepperkakehuset skal falle sammen før det er dags for å knuse det og meske seg i kakene og pynten? Husk også at det tar ganske lang tid å bygge et pepperkakehus – det kan faktisk gå en hel dag fra du starter å skjære ut delene til pepperkakehuset er ferdig pyntet. Sett av god nok tid for å unngå stress – og ikke forvent at barna kommer til å være like pålitelig arbeidskraft gjennom hele prosessen!


  Avklar forventningene på forhånd


  Som i de fleste prosjekter, er det viktig å avklare forventningene på forhånd. Hva er det viktigste for din familie? Å ha det gøy med byggingen? Lage et flott byggverk? Eller fylle det med mest mulig godteri og pynt? Uansett hva som er viktigst er det avgjørende å være enig på forhånd. Da blir byggingen mye hyggeligere for alle! Og sørg for å ta høyde for svinn underveis når du kjøper inn pynt – det er erfaringsmessig ikke til å komme unna. 

  For å sikre en problemfri byggeprosess er det viktig å ha gode tegninger og maler som utgangspunkt. Det gjelder uansett om du komponerer ditt eget byggverk eller bruker ferdige tegninger. Vær nøye med oppmålingen av malene og klipp dem gjerne ut av litt tykk papp slik at de holder formen best mulig mens du skjærer. Delene skjæres best ut med en skarp kniv og det kan lønne seg å legge den utkjevlede deigen en stund i kjøleskapet eller fryseren før du skjærer ut elementene. Skjær gjerne delene ut direkte på stekebrettet – så unngår du at de ødelegges ved flytting. Unøyaktighet straffer seg når delene skal settes sammen!  Gode tips dersom delene ikke blir som forventet etter steking:

  • Renskjær dem med et pizzahjul eller en skarp kniv rett etter at de har kommet ut av ovnen – da er de myke og fine å skjære i. Harde deler kan settes inn i ovnen igjen en kort stund for å mykes opp igjen. 
  • Finjustering av harde pepperkakedeler gjøres best med den fine siden av et rivjern. 


  Skal du lage vinduer, dører osv. i delene, er det ofte best å lage disse rett etter steking.  Montering av huset


  Selv monteringen av pepperkakehuset kan gjøres med glasur (melis, eggehvite og litt sitron) eller smeltet sukker (knekk). Bruker du glasur må du sette av tid til herding, gjerne flere timer. Bruker du knekk går det raskt som en fei, men vær forsiktig. Smeltet sukker er gjør særdeles vondt dersom du får det på hendene. Ikke la barna håndtere knekk! Vi vil likevel anbefale knekk av hensyn til effektivitet i byggeprosessen og pepperkakehusets holdbarhet over tid. Glasur egner seg imidlertid best til selve pyntingen. 

  Når huset er ferdig pyntet og klar til å settes på hedersplassen – pass på fuktighet og temperatur. For høye temperaturer og fuktighet kan få byggverket til å sige og til slutt rase sammen. Det er ikke ønskelig. Og uansett hvordan dere bygger pepperkakehuset – husk at det viktigste er at alle har det hyggelig og morsomt sammen!


  Vil du lese mer om profesjonell oppføring av pepperkakehus, anbefaler vi SINTEF-publikasjonen Spiselige byggverk – Pepperkakehus. Sjekk også ut Byggeboligs utførlige test av etterisoleringsmetoder for pepperkakehus.

  Lykke til med byggingen og god jul!

  3547
  c-12TrueFalse
  https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
  Les også