SWITCH SECTION

Skjeve vegger og ujevne overflater?

Bruk passeren og lær deg å meddra

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

31. januar 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

31. januar 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200131111433712.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200131111433712.jpg?maxwidth=2000
0

Uansett om du bor i et eldre eller nyere hus, kan du oppleve at veggene er skjeve eller at hjørner ikke er helt rette. Da kan det for eksempelvis bli vanskelig å få en benkeplate til å passe inn i hjørnet eller å få panelbord eller panelplater til å stå i lodd mot den skjeve veggen.

Som regel er det ikke praktisk å gjøre noe med selve veggen, så da må du tilpasse emnet slik at det passer inn med formen på veggen. Det kan du faktisk gjøre med noe så enkelt som en passer. La oss si at du skal ha en benkeplate inn i et hjørne som ikke er 90 grader.

Da legger du platen inn i hjørnet så godt det lar seg gjøre og finner frem passeren. Still den til en åpning som er noe større enn den største avstanden mellom benkeplaten og veggen. Så er det bare å starte innerst i hjørnet og holde den ene delen av passeren mot veggen mens du tegner en strek fra innerst til ytterst på platen. Streken du står igjen med er en avskrift av hvordan veggen går, og kapper du etter denne kommer platen til å passe perfekt.

Teknikken kan også brukes til å kopiere andre former og profiler. La oss si at du skal sette opp panel, men at hjørnet du starter i fra ikke er i lodd. Setter du første panelbord mot denne veggen vil det altså ikke stå i lodd. Da kan du enkelt trekke bordet litt lenger ut på veggen, sørge for at det står i lodd og bruke passeren for å kopiere hellingen på veggen. Kapper du bordet etter streken du nå har laget vil du se at bordet passer fint inntil veggen – og står i lodd. Verre er det faktisk ikke.

Forhåpentligvis ser du nå at dette bare er to av mange bruksområder for denne teknikken. Trenger du for eksempel å tilpasse et bord til formen på en mursteinsvegg? Ved å bruke passeren kan du enkelt kopiere den ujevne formen på mursteinene og fugene og tilpasse bordet til å gli fint inn. Det samme kan du også gjøre for å tilpasse en plate eller et bord til en buet form.

Har du ikke en passer for hånden kan du også bruke en liten trekloss i passende bredde og holde blyanten inntil denne for å gjøre akkurat det samme som med passeren.

2088
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også