SWITCH SECTION

Skru gips i taket?

Ikke ødelegg kroppen eller platene

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. februar 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. februar 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200207102202051.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200207102202051.jpg?maxwidth=2000
0

Gips er for mange et selvsagt valg av materiale for himlingen i et rom. Men gipsplater er store og uhåndterlig, og selv den beste kan slite litt med å få dem opp på en vegg. Vi kan love deg at det ikke blir noe enklere når de skal festes i taket.

Til slikt arbeid bør du bruke en gipsheis. Med en slik kan du nemlig montere gipsplater i taket helt alene og ha begge hendene fri uten å være redd for å skade verken platene eller deg selv.

Heisen fungerer ganske enkelt slik at du legger gipsplatene oppå den og dreier på et hjul for å heise platene opp til taket. I tillegg kan du dreie på den øverste delen av heisen for å finjustere slik at platen kommer akkurat der du vil ha den. Understellet på heisen går på hjul slik at du enkelt kan trille den rundt på gulvet.

En del gipsheiser kan også brukes til å montere plater i skråtak. Den må i så fall ha vinkler som sørger for at platene ikke sklir av når heisen tiltes. Til lave skråtak kan det forresten være mer praktisk å bruke en teleskopstøtte enn gipsheis. Da setter du platen på plass med hendene og bruker støtten til å holde den på plass mens du skrur den fast.

Leie eller eie?

Som med de fleste andre ting, finnes gipsheiser i ulike prisklasser. De rimeligste koster gjerne rundt 1500 kroner, men det er heller ikke noe problem å finne modeller til rundt 10 000 kroner. Tenk imidlertid på at du trolig ikke kommer til å skru gipstak veldig ofte - så en gipsheis er ikke noe du har behov for veldig mange ganger. Derfor er det trolig smartere å leie en heis.

Ved å leie får du som regel tilgang til en kvalitetsheis for noen få hundrelapper dersom du leier den et par-tre dager – og du slipper å stue enda en ting inn i den allerede overfylte boden når du er ferdig.

Er du litt nevenyttig kan du faktisk også bygge din egen heis til en billig penge. Velger du å gjøre dette må du passe på at den er solid nok til å tåle vekten av platene uten å plutselig klappe sammen.

1976
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også