Skyvedøren må ikke bygges inn

Den kan fint henge utenpå veggen

Av ByggeBolig
6. desember 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181206094623553.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181206094623553.jpg?maxwidth=2000
0

Vanlige dører med hengsler tar en del plass i rommet de åpnes i ettersom dørbladet nødvendigvis må ha plass til å svinge rundt. Det kan være litt irriterende. Da kan det være smart å montere en skyvedør.

Når du tenker på skyvedør, tenker du kanskje på modellene som felles inn i veggen og kles med de samme materialene som veggen for øvrig. Det gir deg en fullstendig skjult løsning, men krever unektelig et visst inngrep i konstruksjonen. Samtidig er det ikke sikkert du ønsker eller har mulighet til det.

Da er det greit å vite at det finnes muligheter for å montere utenpåliggende skyvedører. Det er ganske enkelt en dør som monteres utenpå veggen slik at du slipper arbeidet med å åpne opp veggen for å felle inn en skyvedørskarm. Rent praktisk fungerer det slik at du monterer en skinne over døråpningen og henger dørbladet på skinnen med spesielle beslag. På gulvet monteres en styrefinne som sørger for at døren går rett, på akkurat samme måte som det gjøres med en skyvedør som felles inn i veggen.

Fordelen med en utenpåliggende skyvedør er altså at du slipper å åpne opp veggen for å montere den, samtidig som du sparer plass i rommet på ikke å ha en vanlig åpningsdør. En utenpåliggende dør vil imidlertid være et dårligere valg når det kommer til lyddemping enn en innebygget skyvedør.

En annen ulempe er at du må avsette plass på veggen for å kunne skyve døren opp. Her er det imidlertid mulig å være kreativ - du kan for eksempel sette opp bokhyller som skjuler døren når den står i åpen posisjon. En utenpåliggende skyvedør bygger typisk 5 - 10 cm. fra veggen, så du taper ikke så mye gulvplass på å sette opp bokhyller i denne avstanden fra veggen kontra å sette dem helt inntil.

1727
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også