Etter en vinter preget av jevnt høye strømpriser og strømregninger som har gjort svært store innhogg i privatøkonomien, skal du ikke lete lenge for å finne tips til hvordan du kan spare strøm. Blant disse finner vi tiltak som å slå av hovedsikringen noen timer om dagen, dra ut støpselet til varmtvannsberederen om morgenen og å slå av det balanserte ventilasjonsanlegget.
Er du blant dem tenker at det kan være smart å slå av ventilasjonsanlegget, anbefaler vi at du tenker deg om to ganger. For det første bruker ikke et balansert ventilasjonsanlegg veldig mye strøm i utgangspunktet. Det er altså ikke et stort innsparingspotensial forbundet med å slå det av. Dersom du gjør det, vil selvsagt også anleggets funksjon stoppe opp. Det vil si at du ikke får byttet ut den forurensede inneluften med ren og frisk luft utenfra. Over noe tid vil dette gjøre at inneklimaet påvirkes i negativ retning.
Dessuten er det viktig å huske på at en av komponentene i et balansert ventilasjonsanlegg nettopp handler om å spare strøm. Moderne ventilasjonsanlegg har nemlig det som kalles for varmegjenvinning. Det vil si at varmen i den forurensede luften som sendes ut av huset, brukes til å varme opp den kalde luften som er på vei inn i huset. Normalt vil et balansert ventilasjonsanlegg kunne gjenvinne rundt 80 % av varmen i den brukte innelufta.
Hvis du slår av ventilasjonsanlegget, og dermed varmegjenvinningen, går regnestykket fort i minus. Det henger sammen med at du må bruke andre oppvarmingskilder til å varme opp luften som kommer inn i boligen, og dette blir fort dyrere enn å bruke den innebygde varmegjenvinningen i ventilasjonsanlegget.
Kutt heller på oppvarmingen
Hvis du vil spare strøm, bør du heller se på andre tiltak enn å slå av ventilasjonsanlegget. Den aller største effekten får du ved å gjøre tiltak knyttet til oppvarming, og dersom du ikke har dag- og nattsenking bør du starte der. Ved å senke temperaturen om natten når alle sover og om dagen når ingen er hjemme, kan du spare 15 – 25 prosent på energibruken som går til oppvarming.
En del oppvarmingsprodukter, slik som panelovner, har innebygde funksjoner for dette. På andre områder, slik som gulvvarme, kan du eksempelvis montere smarte termostater der du kan sette opp ukesprogram for å styre dag- og nattsenking automatisk gjennom uka. Andre muligheter er å investere i smarte styringssystemer som kan styre såkalt «flyttbart forbruk». Slike systemer kan eksempelvis sørge for at vannet i varmtvannsberederen ikke varmes opp før strømprisen synker utover dagen, at elbilen lader om natta eller at gulvvarmen slås av når strømprisen er høyest.
