Slette vegger med helsparkling

Det bygger lite og er forholdsvis rimelig

Av ByggeBolig
18. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181018084828297.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181018084828297.jpg?maxwidth=2000
0

Helsparkling er en av metodene du kan bruke for å gå fra strie eller tapet med mønster til slette vegger.

En av de store fordelene med å helsparkle er at det bygger lite. Dermed trenger du som regel ikke å demontere stikkontakter, lister osv. Velger du for eksempel å montere gipsplater eller panelplater, må du ta av gulv- og dørlister før du monterer platene og sette dem opp igjen når du er ferdig. Dører og vinduer må dessuten fores ut tilsvarende tykkelsen på gipsplatene for at det ikke skal bli glipper mellom karm og list. Elektriske brytere og stikkontakter må også demonteres og fores ut med spesielle utforingsringer. Til dette trenger du elektriker.

Helsparkling er dessuten en forholdsvis rimelig vei til slette vegger. Ved å legge til grunn et forbruk på 1,5 kg. sparkel per kvadratmeter ender du på en kvadratmeterpris på mellom 30 og 40 kroner, avhengig av hvor mye sparkelmassen koster.

Det finnes to ulike typer sparkel du kan bruke når du skal helsparkle:

  • Rullesparkel som påføres med rulle (rullen bør være fuktig for best mulig opptak av sparkel)
  • Vanlig lettsparkel som påføres med sparkelspade

Det eneste som skiller de to typene er egentlig at rullesparkelen går raskere å påføre veggen. Når sparkelmassen først sitter på veggen, må du uansett gå over med en bred sparkelspade for å jevne den ut. Da er det lurt å vinkle sparkelspaden litt oppover og legge litt mer trykk på den ene siden. Det gir fine overganger mellom feltene du jevner ut. Det kan være litt vanskelig, men etter litt øvelse får du det fint til.

Når du har jevnet ut lar du sparkelen tørke i henhold til tørketidene for produktet, sliper over med slipepapir og avstøver veggen. Som regel må du legge minst to lag med sparkel for å få et godt resutat. Til slutt kan du male eller tapetsere veggen som du ønsker.

1849
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også