SWITCH SECTION

Slik blir du kvitt brunsnegler

Brunsneglen, eller brunskogsneglen som den egentlig heter, har brydd nordmenn i en årrekke. Se hva du kan gjøre.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

1. september 2020
Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

1. september 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200901112453656.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200901105914856.png?maxwidth=2000
Brunsnegle.png Brunsnegle - mobil.png
0

Brunsneglene er størst og mest synlige i sommermånedene, og trives best når været er varmt og fuktig. Så lenge det ikke er skikkelig tørke, har brunsneglene det ganske fint.

Det er lurt å få tatt dem før juli er omme, ettersom mange begynner å bli store og fullvoksne midtsommers. De begynner også å formere seg og legge egg utover august–september.

357
Falseb-0

Ikke ta med brunsneglene hjem

Pass på at du ikke får med sneglene hjem når du kjøper planter og jord fra hagesenteret eller blomsterbutikken. De er gode til å gjemme seg og kan bli med deg hjem dersom det du kjøper har stått på bakken hvor det er snegler. 

Du kan også få med deg egg hjem, sjekk derfor nøye etter hvite egg i plantejorden.

346
true
Falseb-0
0

Fjern gjemmestedene

Sneglene trenger et sted å gjemme seg på dagtid, da de ikke kan være ute i sola. Når det har regnet noen dager er det enklere å se brunsneglene. De gjemmer seg ofte og legger egg under løse gjenstander i hagen, som heller, stein, planker og planter. De kan også finne på å gå ned i sprekker i bakken eller ta tilflukt i høyt gress eller ugress.

Slå det høye gresset i grøftekanten og fjern ugresset. Deretter fyller du opp med sand mellom løse steinheller og lignende, slik at de ikke kommer under. Når det blir færre fuktige gjemmesteder, blir det gradvis færre brunsnegler.

Gode vanningsrutiner

Vann så sjelden du kan – maks én gang i døgnet – da sneglene trives dårlig i tørr jord, og de beveger seg saktere.

745
Falseb-0

Plukk & klipp

Ta en runde i hagen på kvelden, det er gjerne da de kommer frem fra gjemmestedene. Plukk opp sneglene med en klype og putt dem i en bøtte, eller drep de du ser ved å klippe de i to med en saks – du kan også helle kokende vann på dem, eller fryse dem ned i ett døgn. På denne runden får du samtidig oversikt over hvor i hagen du burde rydde vekk gjemmestedene.

372
false
Falseb-0
0

For permanent fjerning er en kombinasjon av klipping, plukking og å rydde i hagen det beste.

Dersom du går inn for å drepe dem, gjør det så fort som mulig. Metoder som å putte sneglene i en bøtte med salt eller strø salt på plenen, er seigpining. I tillegg blir plenen din ødelagt.

Brunsneglene som klippes i to kan godt bli liggende på plenen. Det er kun av estetiske grunner du trenger å fjerne de. Eventuelle egg inni den døde sneglen trenger du ikke bekymre deg for. Normalt er disse borte dagen etter – ofte fordi de blir spist av andre snegler. Fugler, pinnsvin og andre skapninger kan også spise sneglene.

Eggjakt

Gå også gjerne på eggjakt og putt dem i en bøtte. Deretter kan du drepe dem ved å helle på kokende vann eller bare la de tørke ut. Eggene er hvite, runde og små, og kan være litt vanskelig å oppdage på vått gress. Se under stein, planker og lignende. Ofte ligger de i klaser på 20–50 egg.

Velg blomster som ikke inviterer til sneglefest

Plant blomster som brunsneglene ikke vil spise, eksempelvis roser, pelargonia, bartrær, rododendron, begonia, lavendel og eføy.

Derimot liker sneglene blomster som georginer, hosta, tagetes og stemor. Slike blomster kan bli borte over natta.

Sneglefeller og barrierer

Kari og Ola Nordmann har prøvd mye forskjellig når det kommer til feller og barrierer. Noe som virker er Jernfostmidler, som Smartbayt og Ferramol, men kun på sneglene som får det i seg. Alle blir ikke borte, men du kan beskytte et begrenset område.

Små, strømførende ståltråder kan også holde sneglene unna. Gjerne også prøv med forskjellige hindre av tre eller metall foran blomsterbedet. Sneglene er ikke de mest akrobatiske, og vil slite med å komme seg over.

Mange nordmenn mener nemaslug eller nematoder er det som funker. Dette middelet består av levende organismer som bare går til angrep mot snegler – ikke farlig for barn, katter eller hunder. 

Brunsneglene har god luktesans og tiltrekkes av oppklippete, døde snegler, hundemat, gammelt brød og øl. Derfor kan du bruke disse tingene som lokkemat, og spre nematodene på i en slags innbydende grøt. Nematoder er mest effektive mot unge skogsnegler.

Hvis du heller vil lage barrierer foran plante- eller grønnsaksbed, kan du legge ut sagmugg, tang, aske eller kaffegrut. Tang- og askebarrierer må være minst en halvmeter brede.

Lykke til!

2407
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF