115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Slik bruker du stigen på en sikker måte

Type something

Sett den opp på riktig måte og bruk ekstrautstyr som hindrer den fra å falle

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

12. oktober 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

12. oktober 2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211012094216028.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211012094216028.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

De fleste boligeiere har en eller flere stiger til bruk for å gjøre arbeid i høyden eller for å komme seg opp på tak og liknende. Bruker du ikke stigen på riktig måte kan den imidlertid være direkte farlig.

En av de mest vanlige årsakene til uhell og ulykker i stiger er at de glir ut i bunnen mens brukeren står i den. Det skyldes som regel at stigen står med for slak vinkel inn mot veggen. Da får den feil tyngdepunkt og vekten som legges til når du klatrer oppover vil gjøre at den sklir ut. Dette unngår du dersom du setter opp stigen på riktig måte, og det er slettes ikke vanskelig.

For at den skal stå støtt, bør det være en vinkel på ca. 75 grader mellom bakken og stigen. Det kan du enkelt sjekke ved å stille deg sidelengs ved siden av stigen med føttene helt inntil bunnen av den. Så setter du hånden i siden av kroppen slik at formen på armen og siden av kroppen danner en trekant. Du har riktig vinkel dersom albuen din akkurat berører stigen.

Det riktige tilbehøret gir ekstra sikkerhet

Selv om stigen står i riktig vinkel, kan du aldri være helt sikker på at den ikke faller mens du står i den. For å øke sikkerheten er det mulig å montere nivåjusterende støttebein som både hindrer stigen i å ramle sidelengs og å skli ut i bunnen. En annen sikkerhetsløsning er å bruke en stigefot som gir stigen en bredere base å stå på og dermed bedre sikring mot sideveis bevegelser. Det finnes også tilbehør som lar deg feste stigen i toppen, og dette er ofte noe feieren krever når de skal opp på taket.

Skal du sette opp stigen på ujevnt underlag bør du dessuten bruke forlengelsesbein. De festes på den ene siden av stigen og kan justeres for å kompensere for ujevnhetene i underlaget.

Bruk stigen riktig

Vi anbefaler også at du tar en titt på Arbeidstilsynets anbefalinger om bruk av stige. Her fremkommer følgende punkter:

  • Stige skal i hovedsak brukes til adkomst, og ikke som arbeidsplattform.
  • Stige kan brukes når det på bakgrunn av risikovurdering ikke vil være hensiktsmessig å bruke annet og sikrere arbeidsutstyr.
  • Stigen skal oppstilles på en slik måte at stabiliteten er sikret under bruk.
  • Stigen skal sikres mot utglidning. Så langt det er praktisk mulig skal stigen festes i toppen eller sikres på annen måte.
  • Stigen skal brukes slik at arbeidstakerne hele tiden har et sikkert grep og står støtt.
  • Stigen må rage minst 1 meter over adkomstnivået. Dette gjør det enklere å gå av og på stigen.
  • Når en stige skal brukes som atkomst, skal den alltid sikres i toppen.
2521
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også