Slik demonterer du lister skånsomt

Så kan du gjenbruke dem uten problemer

Av ByggeBolig
4. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181204110056661.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181204110056661.jpg?maxwidth=2000
0

Dersom du eksempelvis skal ha nye plater på veggene eller legge nytt gulv, må du fjerne gulv- og dørlister for å gjøre jobben. Det er ikke dermed sagt at du trenger nye lister, for de gamle kan som regel gjenbrukes. Men da må du fjerne dem på en skånsom måte.

Det viktigste du gjør for å demontere listene uten å skade dem, er å være forsiktig og å bruke riktig verktøy. Et godt tips til verktøy er et stemjern som du banker forsiktig ned mellom vegg og list og deretter bruker til å vippe listen forsiktig av med. Det er lurt å gjøre det flere steder langs listen for å løsne den hele veien før du tar den helt av. Du kan også bruke brekkjern, fortrinnsvis med en flat og bred klo for å komme godt ned mellom list og vegg og unngå å lage stygge merker.

Har du gamle lister får du gjerne en litt mer krevende jobb. Det skyldes flere ting. For det første er treverket ofte tørt og sprøtt. For det andre er det som regel brukt grovere spiker enn vi er vant til i dag, noe som gjør at de sitter svært godt fast. Da må du ta godt i med stem- eller brekkjernet for å løsne dem, men da risikerer du veldig fort at de sprekker opp og ødelegges. I stedet bør du bruke kiler som slås ned tett i tett mellom vegg og list. Slå på kilene en etter en for å drive dem jevnt ned og til slutt vil listen løsne uten å bli skadet.

Når du har fått av listene må du fjerne gjenstående spiker. Ikke bruk hammeren til å banke på den spisse enden og dra dem ut fra forsiden. Da løper du nemlig en stor risiko for at treverket på forsiden fliser opp. I stedet finner du frem en tang og trekker dem ut fra baksiden, så blir det ingen stygge merker. Du kan også bruke en dor for å slå dem gjennom fra forsiden.

1708
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også