Foto: Shutterstock

Slik demper du lyd mellom etasjene

Hvordan du gjør det, avhenger av hva slags støy det er snakk om

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

12. november 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

12. november 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201112091722550.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201112091722488.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_1711745434.jpg shutterstock_1711745434.jpg
0

Plages du av støy mellom etasjene i huset ditt, dreier det seg som regel om trinnlyd fra overetasjen eller luftlyd fra etasjen under. Begge deler er mulig å gjøre noe med, men krever ulike tilnærminger og produkter.

Er det først og fremst snakk om luftlyd, altså lyd som kommer fra underetasjen, er løsningen som regel å montere en lydbøylehimling i etasjen der støyen kommer fra.  En lydbøylehimling bygges ved å montere fjærende stålbøyler (lydbøyler), som du deretter monterer lekter og to lag gips- eller sponplater på. Dermed får du en himling som «henger» i lydbøylene og lager et separerende sjikt mellom bjelkelaget og selve himlingen. Mellom lektene isolerer du med standard isolasjonsplater.

Er det først og fremst trinnlyd fra etasjen over som plager deg, bør du bruke såkalte trinnlydplater. De lages både av steinull, glassull og trefiber, men felles for alle er de har svært høy tetthet (densitet). Dermed bidrar de til å stoppe trinnlyden fra å forplante seg i konstruksjonen. Vær obs på at enkelte trinnlydplater krever at du legger sponplater eller tilsvarende over dem før du legger ferdig gulv, mens du kan legge ferdig gulv direkte oppå andre.

Trinnlydplater finnes i flere tykkelser, og hvilken tykkelse du velger avhenger blant annet av hvor mye trinnlyd du har behov for å dempe. I en del hus er for eksempel ikke etasjeskillene fullisolerte og kan derfor fungere som en resonanskasse som gir gjenlyd eller klang. Da er det ikke sikkert at de tynneste platene eller parkettunderlagene gir nok demping.

I en del tilfeller kan du dessuten dempe trinnlyd ved å velge riktig parkett- eller laminatunderlag. I nybygg er det for eksempel vanlig å bruke 6 mm. parkettunderlag for å dempe trinnlyd. Har du et gulv fra før av som du helst ikke vil ta opp for å legge nytt underlag eller plater, kan du også får bort en del av trinnlyden ved å legge et teppe på gulvet.

1914
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også