115

Slik dyrker du hvitløk i vinduskarmen din

Lær hvordan du dyrker hvitløk i vinduskarmen med denne trinn for trinn-guiden.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

27. februar 2023
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230227135126406.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230227135126406.jpg?maxwidth=900
0

Å velge riktig type hvitløk å dyrke er en viktig del av prosessen. Det er to hovedvarianter av hvitløk: Softneck og Hardneck. 

  • Softneck hvitløk har lengre holdbarhet og stilkene kan flettes for lagring. Det tar lengre tid å dyrke Softneck-hvitløk siden den krever varmt, tørt vær for at løkene skal nå full modenhet. 
  • Hardneck hvitløk, derimot, er mer motstandsdyktig mot kulde og krever kjøligere temperaturer. Hardneck hvitløk kan produsere færre fedd enn Softneck hvitløk, men smaken og teksturen er mer intens.

Når du bestemmer deg for hvilken type hvitløk som skal vokse i vinduskarmen, bør du vurdere klimaet, jordtypen, teksturen og smaken du foretrekker.

Forbered jorda for dyrking av hvitløk

Jorda du bruker til å dyrke hvitløken er like viktig som selve hvitløktypen. Jorda skal være rik og fruktbar med god drenering. Den skal være lett sur, med en pH på 6,5–7,5. 

Før du planter hvitløken, bland inn en liten mengde kompost eller annet organisk materiale som gjødsel eller bladmugg. Gi jorden en dag eller to til å sette seg før planting, slik at næringsstoffene kan få tid til å jobbe seg ned i jorden. Bor noen dreneringshull i bunnen av potten og bruk grus i bunnen for å hjelpe vannet med å renne bort.

Les også: Chili gror du enkelt hjemme

Planting og vanning av hvitløk

Nå er det på tide å plante! Fjern forsiktig hvitløksfeddene fra pæren, pass på at du ikke skader feddene for mye, og plasser dem omtrent to centimeter fra hverandre i jorden. Dekk nellikene med et tynt lag jord og trykk godt ned for å sikre god kontakt med jorda. Vann pærene grundig, men vær forsiktig så du ikke overvanner. 

Hvitløk bør få rundt seks timer med sollys om dagen, så plasser potten på et solrikt sted – på eller nær vinduskarmen. Vann regelmessig, men sørg for å la toppen av jorden tørke ut mellom vanning.

Høsting av hvitløk

Etter noen måneder med forsiktig vanning og du har sett hvitløken vokse, er det på tide å høste. Hvitløksplanter kan være klare til å høste alt fra fire til syv måneder, avhengig av variasjonen av hvitløk og vekstforhold. Sjekk pærene for å sikre at de er modne: Pæren skal være minst to tommer stor, huden skal være tørr og basalplaten skal lett skilles fra pæren. 

Trekk opp nellikene og la dem tørke i solen et par dager før oppbevaring.

2349
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også