Slik får du riktig belysning på hjemmekontoret

Godt arbeidslys gjør deg mer våken og effektiv, mens dårlig arbeidslys gjør at du blir raskere sliten og mister konsentrasjonen.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

31. august 2020
Hjemmekontor 5c.png Hjemmekontor 5b - mobil.png
115
100
0

For å skape en bra arbeidsplass er det viktig med gode lysforhold. Ha generell, god belysning i hele rommet, og godt, sentrert lys ved arbeidspulten. 

Innfallsvinkelen på arbeidslyset bør komme fra motsatt side av hånden du skriver med, og selve lyskilden til arbeidslyset bør være omtrent på høyde med blikket ditt og lyse direkte opp arbeidsområdet.

362
b-0TrueFalse

Bruk gjerne spotskinner i taket, dette gir generell, god belysning. På skrivebordet anbefales en tradisjonell arbeidslampe med lang, regulerbar arm og lampeskjerm. Pass på at du selv ikke skygger for lyset når du sitter og jobber. 


231
true
b-0TrueFalse
0

Behagelig for øynene

Når du jobber på skjerm er det lurt å ha blikket litt nedover, på denne måten blir du mindre sliten og tørr i øynene, da øyelokkene er mindre åpne enn om du ser på et høyere punkt.

PC-skjermen bør ikke plasseres foran eller i nærheten av vinduer og direkte dagslys, da unngår du forstyrrende kontraster på skjermen og blending. Ha gjerne et lys bak skjermen, da blir det mindre kontraster og mer behagelig for øynene.

Rett stemning

Du skal få arbeidslyst og arbeidsro på hjemmekontoret. Det finnes et stort utvalg av lamper for å få til dette, blant annet taklamper som gir deg riktig arbeidsbelysning, samt gode gulv- og bordlamper.

En gulvlampe kan flyttes rundt etter behov, gir sentrert lys og tar ikke opp plass på pulten. Du bør helst velge en som kan vinkles slik du vil, og som gir nok arbeidslys samtidig som den ikke blender.

Prøv lampen

Ta gjerne å prøv lampen i butikken før du kjøper, da finner du ut om lyset er slik du vil og om den eventuelt lager en irriterende summelyd.

1038
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også