115

Slik får du TV-en i riktig høyde

Her er noen tips for å få flatskjermen i riktig høyde til sofaen eller godstolen.

Type something

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

8. desember 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221208113744352.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221208113837363.jpg?maxwidth=900
0

Folk har forskjellige TV-størrelser og ønsker ulike synsvinkler. I tillegg varierer avstanden til sofaen. Derfor er det litt vrient å gi et nøyaktig svar på hvor høyt TV-en bør henge, men her kan du lære noen tommelfingerregler.

Få TV-en i riktig høyde

Når du ser rett frem fra sofaen eller godstolen, burde flatskjermen være plassert slik at 1/3 av skjermen er over øyehøyde og 2/3 er under øyehøyde. Dette sikrer at du ikke anstrenger nakken for å se skjermen. Hvor høyt på veggen dette vil være varierer etter størrelsen på flatskjermen og den individuelle foretrukne sittehøyden, men 90–100 cm fra gulvet til midtpunktet på skjermen eller å få undersiden til TV-en 60 cm opp fra gulvet pleier å fungerer bra. Pass på at TV-en er i vater.

Mange liker også å legge seg ned på sofaen eller å lene seg ekstra langt bakover i godstolen når de ser på TV. Da kan det være en god idé å heve flatskjermen litt eller å bruke et veggfeste som tillater å justere TV-posisjonen for optimal synsvinkel. 

Riktig størrelse på ny TV

Hvis du ønsker å kjøpe ny flatskjerm-TV, må du bestemme hvor stor den skal være. Husk at du vender deg raskt til en stor skjerm, og at det er kjedelig å skulle angre på at du kjøpte for liten TV! Sofa, seng og TV er det uansett greit å bruke litt penger på, da de brukes mye og i mange år.

De vanligste TV-størrelsene er i dag mellom 43" og 85", og den vanligste størrelsen er 65".

Standardmodellene kommer i størrelsene 55", 65" og 75". Det kan tenkes at det lønner seg å kjøpe en standardstørrelse, da det lages mange like – produsenten har satset stort på disse modellene og det skal skje minst mulig feil med dem. 

  • Hvis du prøver å finne ut hvor stor TV du bør gå for, finnes det en enkel formel du kan bruke:
    Centimeter fra sitteplassen til TV-en / 7,5 = antall tommer på TV-en.
  • Alternativt kan du regne ut hvor langt unna TV-en du bør sitte:
    TV-ens tommer x 7,5 = avstand i centimeter mellom sitteplass og flatskjerm.

Disse formlene er en pekepinn, ta også hensyn til forholdene i stuen din og TV-en du vil ha. 

LCD eller plasma?

Til slutt må du bestemme deg for hvilken type TV du vil ha. De vanligste typene er LCD og plasma.

LCD er best i en stue med mye lys, mens plasma er generelt bedre på mørke filmkvelder og til videospill. Men det finnes TV-er med lyssensor fra begge teknologiene.

2392
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også