115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Slik fikser du hull i gips

Både små og store hull kan enkelt fikses

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

19. oktober 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

19. oktober 2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211019093531616.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211019093531616.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Gips er svært mye brukt både på vegger og i tak på norske boliger. Ikke så rart, da det gir stabile og slette innervegger som både kan males, tapetseres og flislegges. Gipsplater tåler også en god del påkjenninger, men det er likevel fort gjort å lage hull i dem dersom du er litt uheldig. Da er det fint å vite hvordan du kan fikse hullene.

De minste hullene, som typisk skriver seg fra at du har hengt opp bilder eller liknende, er som regel så små at de enkelt kan fylles med litt sparkel. Det er gjerne behov for å sparkle et par ganger da sparkelmassen krymper når den tørker. Deretter kan du slipe og male over.

Gipsplaster for litt større hull

Har du litt større hull i gipsen er ikke sparkel en gangbar løsning da du rett og slett ikke klarer å fylle hullet. Skulle du ha klart det, er det heller ikke en holdbar løsning da sparkelmassen er forholdsvis svak. I stedet bør du bruke et såkalt gipsplaster, som er et tynt metallnett med selvklebende bakside. Du kleber det ganske enkelt fast over hullet, sparkler over, sliper og maler. Også her må du regne med å sparkle i flere omganger, og det kan være lurt å sparkle et godt stykke ut til alle sider for å lage en jevn overgang til resten av veggen.

Fell inn en ny bit med gips

På de største hullene kan et gipsplaster bli litt lite, og da er løsningen som regel å reparere ved å felle inn en ny bit med gips. For å få det til må du første lure inn en liten plankebit bak gipsen. Den skal være noen centimeter bredere enn størrelsen på hullet. Det er også smart å renskjære hullet i veggen slik at det har passelige rette kanter.

For at du ikke skal miste plankebiten når du fører den inn i hullet, bør du feste en skrue midt på den slik at du har noe å holde i. Når du har fått biten på plass, fester du den ved å skru gipsskruer gjennom platen og inn i trebiten på begge sider av hullet. Nå kan du tilpasse en gipsbit som passer i det renskjærte hullet, skru den fast i plankebiten og sparkle over.


2272
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også