115
Foto: Shutterstock

Slik fjerner du beis fra terrassen

Vi viser deg hvordan du enkelt fjerner gammel beis og forbereder treverket for en ny og frisk behandling.

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. februar 2024
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. februar 2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240226201635010.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240226201635010.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Etter noen år med jevnlig beising av terrassen, kommer du gjerne til et punkt der det gamle må vekk før du kan beise på nytt. Det høres kanskje krevende ut, men er egentlig ganske lett. Og når du er ferdig, har du det beste grunnlaget for nye lag med beis.

Det første du gjør er å vaske terrassen nøye for å få bort løst smuss og rusk. En høytrykkspyler kan være effektiv her, men pass på at trykket ikke er så høyt at det skader treverket. Deretter må du la terrassen tørke helt opp. Hvor lang tid dette tar, er helt avhengig av været. Når den er tørr, må du forberede arbeidsområdet. Dekk til omkringliggende flater som der du ikke vil ha beisfjerner, slik som kledning, plantekasser og liknende.

Bruk verneustyr og pass på at beisfjerneren ikke tørker ut

Så påfører du beisfjerneren etter instruksjonene på produktet. Som regel kan du bruke rulle på de store flatene og en pensel langs kantene og i hjørner. Da beisfjerneren kan være etsende, er det viktig å bruke vernebriller, hansker og støvler. Det er heller ikke feil å bruke arbeidsklær det ikke er så farlig med.

Etter at beisfjerneren har virket i 15 – 20 minutter, vil gammel beis ofte boble opp eller løsne fra treverket. Bruk en skrape eller en stiv børste for å fjerne løs beis. Gjenta prosessen dersom du ikke får fjernet alt. Husk også at middelet ikke skal tørke mens den virker. Ser du at den begynner å tørke, bør du påføre mer middel. Det kan med andre ord være lurt å ha litt mer beisfjerner enn du strengt tatt trenger. Vi anbefaler at du gjør arbeidet en dag det ikke er sterkt solskinn eller veldig varmt.

Når all gammel beis er fjernet, må du skylle godt for å fjerne alle rester av beisfjerner og løsnet beis. Deretter bør du påføre en lysner, som både nøytraliserer beisfjerneren og lysner treverket slik at fargen på den nye terrassebeisen blir riktig. Lysneren påføres på samme måte som beisfjerneren og må skylles bort etter den har fått virke i 15 – 20 minutter. Så er det bare å la terrassen tørke før du ruller over med ny beis.

2043
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også