SWITCH SECTION

Slik fjerner du limrester på vinduer

Riktig metode og middel gjør kort prosess

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. oktober 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. oktober 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191029132742293.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191029132742293.jpg?maxwidth=2000
0

De fleste vinduer leveres med en etikett med produsentens logo. Den fjernes selvsagt før montering eller like etter at vinduet er montert, men noen ganger sitter det rester av lim igjen på vindusglasset. Det er ikke alltid restene er synlige når vinduet er tørt og fint, men så snart det blir fuktig på utsiden av glasset kan det tre frem firkantede eller runde former på glasset som skyldes rester fra limet.

Uansett er det ikke spesielt pent å se på og du ønsker sannsynligvis å få det bort, men dessverre er ikke lim alltid så lett. Det har du sikkert merket om du har prøvd å fjerne etiketter på flasker, glass og liknende. Ofte må du la flasken ligge i varmt såpevann ganske lenge og skrubbe ganske godt for å få det helt bort. Og det er jo ikke så enkelt å gjøre med et helt vindu, så da må du trå til på en annen måte.

Da er det fint at det finnes spesialmidler for denne typer jobb. Det kalles ganske enkelt for merke- og flekkfjerner og kommer på sprayboks. Da trenger du bare å spraye litt middel på området og tørke bort limrestene med en klut. Det finnes flere typer merke- og flekkfjernere på markedet.

Leter du litt på nettet finner du fort også andre alternativer for å fjerne limrester, blant annet:

  • Sitrusrens
  • Plastfjerner
  • Isopropanol
  • Rødsprit
  • En blanding av matolje og natron
  • Fukte restene med såpevann og skrape dem bort med glasskrape

Uansett hva slags metode du velger, kan det være lurt å forhøre seg med produsenten av vinduet før du setter i gang. Om de har anbefalte produkter for jobben, bør du bruke bruke dem. Da er du helt sikker på at du velger produkter som ikke lager skader. I dagens vindusmarked, med glass som både er soldempende, selvrensende osv. er det ikke nødvendigvis enkelt å være sikker på hvilke produkter som egner seg best og som ikke gjør skade.

1827
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også