115

Slik fjerner du rødvinsflekker

Du kan fint fjerne både nye og gamle rødvinsflekker fra tekstiler. Her kan du lære noen forskjellige metoder.

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

29. april 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220429123519045.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220429123519045.jpg?maxwidth=900
100
0

Uff, da! Fikk du søla rødvin på sofaen, teppet eller blusen? Fortvil ikke, det går fint an å fjerne flekken!

Det beste er å sette i gang så raskt som mulig – før rødvinen har tørket – men det går også an å fjerne gamle flekker. Det finnes flere metoder, her er noen av dem.

Vanish

Bland Vanish med varmt vann. Ta blandingen på flekken, la det virke og skyll av med vann.

Hvis du har sølt rødvin på et klesplagg, kan du gni litt Vanish på flekken, la det virke i rundt 30 minutter og kjøre tøystykket i vaskemaskinen. Pass på å ikke bruke mye Vanish, ellers blir det mye skum i vaskemaskinen. Denne metoden fungerer også bra selv om flekken har vært der i noen uker.

Salt-trikset

Strø mye salt på rødvinsflekken, slik at saltet absorberer fuktigheten og trekker ut flekken. Etter du har latt det virke en stund, støvsuger du bort saltet.

Før man heller på saltet, foretrekker mange å helle på litt vann med kullsyre (naturell) på flekken, slik at det blir mye fuktighet – og ikke bare rødvin, men også vann. Hvis du ikke har vann med kullsyre, kan du bruke vann fra springen.

Her lønner det seg å være rask!

Hvitvin

Når flekken er ny, kan du utlikne rødvinsflekken ved å helle litt på hvitvin, for så å kjøre tøystykket i vaskemaskinen.

Bakepulver

Fyll opp en bøtte med lunket vann og hell oppi to store skjeer med bakepulver. La tøystykket ligge i bøtta i noen minutter, og flekken forsvinner.

Melk

Kok melk i en kjele, dypp tøystykket nedi slik at du dekker rødvinsflekken mens kjelen står på plata, ta tøystykket opp fra kjelen og la melken virke i noen minutter. Vipps så er flekken borte!

Etter dette bør du kjøre tøystykket i vaskemaskinen for å fjerne melken fullstendig.

Papirservietter

Hvis du er på farta, kan du bruke papirservietter til å absorbere opp det meste av rødvinsflekken.

Når du kommer hjem, kan du gni litt Vanish på flekken og kjøre plagget i vaskemaskinen. 

PS!    Vanish har ikke sponset artikkelen.

2204
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også