115

Slik fjerner du små hull i veggen

Hull i veggen etter spiker og skruer? Du kan enkelt fjerne disse med sparkel eller akryl.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

28. juli 2023
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230728091729263.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230728091729263.jpg?maxwidth=900
0

Veggene kan få sprekker og hull etter spiker og skruer som ble brukt til å feste ting som bilder, hyller og TV-er. Dette er ikke særlig vakkert, spesielt om det er mange hull.

Dersom du planlegger å male veggen, er det viktig å reparere alle hullene og sprekkene for å få et pent og jevnt resultat. Heldigvis er dette noe de fleste har evnen og verktøyene til å fikse selv, dersom du kjenner til teknikken.

Fiksing av mindre hull og sprekker

Flekksparkling er den mest brukte teknikken for å fikse mindre hull og sprekker. Du vil behøve sparkelmasse, en sparkelspade, fint sandpapir og eventuelt maling.

Påfør sparkelmassen inni hullet til det er helt fylt opp. Spre massen med sparkelspaden for å oppnå en så glatt overflate som mulig. Rens bort unødvendig sparkel fra veggen med sparkelspaden. La massen tørke som angitt av produsenten.

Slip overflaten etter tørking, til det er i jevn høyde med resten av veggen.
Påfør et nytt lag med sparkel, la det tørke og gjenta slipingen.

Du kan alternativt bruke akryl til mindre hull og sprekker

Mindre hull og sprekker kan også fikses ved å bruke akryl. Dette stoffet har plastiske egenskaper, og kan på grunn av dette forme seg fleksibelt til hull og sprekker og fylle dem effektivt.

Påfør akryl gjennom et lite hull i tuben (lag hull), og bruk en klut til å rense bort overflødig masse. La dette tørke, før du til slutt maler over.

Når det er mange hull og sprekker ...

Hvis du har en ujevn vegg med mange hull og sprekker, kan det være en god idé å helsparkle. Dette innebærer at hele veggen vil bli dekket av sparkel, som resulterer i en veggflate som ser helt ny ut.

Riktig og gode forberedelser er nøkkelen til effektiv helsparkling. Dette involverer rengjøring av veggen, fjerning av stikkontakter eller kabler og sikre at gulvet er beskyttet fra søl med for eksempel aviser, papp eller plast.

Slip ned eventuelle ujevnheter, som utstikkende kanter av skruehull eller skjøter, og fjern deretter støvet med en mikrofiberklut.

Under helsparklingen anbefales det å bruke to typer bredsparkler: den smalere brukes til å påføre sparkelmassen, mens den bredere bruker du til å stryke ut massen i vertikale strøk.

Gi sparkelmassen tid til å tørke som angitt av produsenten, før du sliper over hele veggen. Gjenta prosessen, la det tørke og slip atter en gang hele veggen til du får en jevn overflate. Fjern til slutt sparkelstøvet ved å tørke over med en mikrofiberklut.

Rullesparkling gir penest resultat

Hvis du planlegger å helsparkle en vegg, er rullesparkling et godt alternativ. Dette gir et pent og slett resultat.

Samme forberedelsene gjelder som ved vanlig helsparkling. Bruk deretter en malerull for å feste en stor mengde sparkelmasse i et område på rundt én meter i bredden. Stryk ut massen med en bred sparkelspade, først fra bunnen og opp mot midten av veggen, og deretter fra toppen og ned mot midten.

2961
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også