Slik fjerner du trestubber

Det er hardt arbeid, men du får det til

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

6. juni 2019
For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

6. juni 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190606094812643.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190606094812643.jpg?maxwidth=2000
0

Kanskje har du felt noen trær i hagen i vinter eller har gamle trestubber som står i veien for både aktivitet og møblering. Det er flere måter å fjerne dem på, men skal du ha bort stubben som sådan er det stort sett bare hardt arbeid som gjelder. Da må du nemlig kutte av røttene under bakkenivå,

Det kan være svært mange røtter og de kan stikke ganske langt ned i jorden. I tillegg er de ofte tykke og seige å få has på. Jo større stubben er, jo mer arbeid får du. Den beste måten å gjøre jobben på er å grave rundt hele treet og kutte av røttene etter hvert som du støter på dem. Fortsett å grave og kutte røtter helt til du får fjernet alle.

Etter hvert som du får kuttet av røttene kan du prøve å vippe stubben bort ved å bruke et spett eller liknende som vektstang. Da merker du ganske fort hvor det fremdeles finnes røtter som holder stubben igjen.

Er du litt mer avansert kan du også bruke talje og kjetting for å dra løs stubben. Kjettingen kan for eksempel festes rundt en avkuttet rot, en kraftig øyeskrue festet i stubben eller liknende. Er du så heldig å ha tilgang på traktor eller ATV kan det også være svært nyttige hjelpemidler.

Lurt å bruke bajonettsag

Det er flere verktøy som egner seg til å kutte røttene, blant annet øks, håndsag og bajonettsag. Motorsag er selvsagt også mulig, men det er svært stor risiko for kontakt mellom kjede og jord/steiner, så du risikerer fort å ødelegge kjedet. Bajonettsag er sannsynligvis det mest effektive, men du må påregne å slite ut et par blader mens du holder på. De er heldigvis ikke så dyre.

Har du ikke behov for å fjerne hele stubben som sådan, finnes det også andre metoder:

  • Leie inn en stubbefres som gjør jobben i løpet av minutter
  • Brenne dem ned, men husk å utvise forsiktighet
  • Bruke hammer og meisel for å hakke dem i biter (gjelder de minste stubbene)
  • Skjære dem plant med bakken ved hjelp av motorsag
1913
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også