Slik fuger du

Følg noen enkle tips, så blir det pent

Av ByggeBolig
19. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181119132551676.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181119132551676.jpg?maxwidth=2000
0

I mange prosjekter er det behov for fuge med silikon, akryl eller andre typer fugemasse. Det kan for eksempel dreie seg om overgangen mellom kjøkkenbenk og vegg eller hjørner og andre overganger på badet. Et tilfredsstillende sluttresultat fordrer at du gjør jobben på riktig måte - og det er egentlig ikke så vanskelig.

Det første du må gjøre, er å rengjøre overflatene som skal fuges. Du kan for eksempel bruke aceton eller rødsprit. Fjern også eventuelle løstsittende elementer der du skal fuge. Så monterer du patronen med fugemasse i en fugepistol og skjærer av toppen på munnstykket. Det er ikke helt likegyldig hvordan du skjærer da åpningen på munnstykket har mye å si for sluttresultatet. Hullet bør nemlig være litt mindre enn bredden på fugen du skal legge for at mengden fugemasse som kommer ut av munnstykket ikke skal bli for stor.

I det videre er kunsten å holde et jevnt trykk og en jevn bevegelse på pistolen. Da får du en jevn og fin fuge med ensartet tykkelse. Nå du har lagt fugen må du glatte den ut. Her finnes det ulike produkter å bruke, blant annet fugeklosser med ulike profiler og silikonskraper. I mange tilfeller fungerer det helt fint å bare bruke en finger. Det er en fordel å spraye både fuge og verktøy/finger med litt såpe før du glatter fugen.

For å få skarpe og jevne kanter på fugene kan det dessuten være en fordel å legge maskeringstape på hver side av der du skal fuge. Press tapen helt ned mot underlaget for å unngå luftlommer fugemassen kan krype inn under. Det kan være lurt å smøre et tynt lag med fugemasse på kanten av tapen for å forsegle den før du legger fugen.

1635
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF