115

Slik fyrer du med Top down-metoden i peisen

Å tenne på bålet fra toppen har blitt populært, fordi teknikken gir flere fordeler enn Bottom up-metoden. Riktig vedfyring går ut på å bruke tørr ved, fyre opp riktig og sørge for nok lufttilførsel.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

24. januar 2024
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240124112934449.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240124112934499.jpg?maxwidth=900
0

Top down-bål tar sakte, men sikkert fyr og sørger for en gradvis økning i trekk og røykutvikling. Du unngår også utslipp av gasser og partikler, fordi flammene blir så heftige at de brennes opp. I tillegg sikrer du bedre lufttilførsel og får de første kubbene til å vare lenger enn ved å benytte Bottom up-metoden. 

Top down-metoden

Start med å legge inn to–tre store, tørre vedkubber i ovnen. Deretter legger du et lag med opptenningsved på toppen av kubbene – la det være omkring én centimeter mellomrom mellom hver flis, slik at det blir god luftsirkulasjon (opptenningsved er pinner, fliser eller små-kubber med +/- 3 centimeters tykkelse).  Legg deretter et par opptenningsbriketter oppå opptenningsveden. Pass på at alle ventilene er lukket opp, så det blir god trekk, og tenn på opptenningsbrikettene. Ha døra på gløtt i 5–15 minutter før du lukker den, slik at bålet får litt ekstra oksygen i starten og tar ordentlig fyr.

Husk at dersom kjøkkenvifta eller ventilasjonsanlegget er påskrudd, så reduseres trekken i pipa. Hvis hytta eller huset er svært godt isolert, kan det være lurt å åpne et vindu for å lage trekk.

Unngå kald eller våt ved – sjekk at den er tørr

Om veden lagres utendørs på vinteren, fryser vannet inni trekubbene til is. Og is på bålet fungerer ganske dårlig. Veden skal generelt ikke holde -10 °C eller lavere temperatur, ta derfor veden inn i varmen dagen før du skal bruke den.

Tørr ved har sprekker og veier lite. Dersom du slår to tørre kubber mot hverandre, hører du en klang-lyd. Men hvis du fremdeles er i tvil om veden er tørr, smør noen Zalo-dråper på den ene kubbe-enden og blås inn i den andre. Om kubben er tørr, kommer det luft igjennom til den andre siden og såpen vil skumme.

Vanligvis inneholder tørr ved 15–18 % fuktighet / 1,5–1,8 dl vann per kilo. Hvis du bruker ved med mer enn 20 % fuktighet, blir partikkel- og sotutslippene 10–30 ganger større enn ved tørr ved. Soten legger seg både i pipa og på ovnens vinduer.

2003
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også