115
Foto: Shutterstock

Slik gjør du ytterdøra sikrere

Noen enkle beslag kan gjøre stor forskjell

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

27. november 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

27. november 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231127123042877.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231127123042877.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Innbruddstyver som vet hva de holder på med, klarer som regel å bryte seg inn gjennom en ytterdør relativt fort. Som regel gjøres dette ved å gå til målrettet angrep på dørens hengselside da dette er enklere enn å bryte opp låsen. Det hjelper heller ikke at mange dører på markedet ikke tilfredsstiller gjeldende krav til hvor mye brytekraft de skal tåle ved hengslene.

Det er imidlertid mulig å gjøre døren mer innbruddsikker ved å montere et såkalt bakkantbeslag. Dette består av to deler, der den ene monteres på dørbladet og det andre monteres i karmen. Delen som monteres på dørbladet har typisk to utstikkende tapper, mens delen som monteres i karmen har to hull på samme plassering. Når døren er lukket, treffer de to tappene i hullene.

Skulle innbruddstyver klare å løsne/frikoble hengslene, vil koblingen mellom de to bakkantbeslagene gjøre at døren fremdeles henger på plass i karmen. Dermed må låsen også brytes opp for at tyvene skal klare å komme seg inn.

Overholder kravene og er forsikringsgodkjent

Med bakkantbeslag montert i døra, vil kravene til brytekraft ved hengslene være tilfredsstilt med god margin. Dette forutsetter at beslagene monteres på korrekt måte med medfølgende skruer. Bakkantbeslag er også en forsikringsgodkjent løsning for beskyttelse av dørens hengselside.

Vær obs på at montering av bakkantbeslag i en eksisterende dør krever at det freses en forsenkning i både karmen og på dørbladet. Uten utfresingen vil det ikke være plass til beslagene. I karmen må det i tillegg bores hull som kan ta imot tappene på beslaget som festes på dørbladet. Dersom du kjøper ny dør, bør du sjekke om bakkantbeslag kan leveres som tilvalg.

1691
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også