Slik kan du skremme bort fuglene

Det er ikke alltid enkelt, men noen triks fungerer – i alle fall midlertidig.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

25. februar 2021
Plagsomme fugler.jpg Plagsomme fugler - mobil.jpg
115
0

Fugler er plagsomme når de bråker eller tilgriser fasaden på et hus eller en bygning. Duer, måker og svaler er som regel verstingene i Norge. Dersom du har fått et fugleproblem, blir det sjelden borte av seg selv. Særlig duer er vanskelig å jage bort når de har funnet seg til rette. 

Du kan få tak i mange systemer, produkter og kjerringråd for å bli kvitt fuglene, men ofte fungerer de bare en liten periode eller ikke i det hele tatt. Men noen metoder fungerer bedre enn andre.

Her er noen tips som burde hjelpe deg med problemet.

552
b-0TrueFalse

Begynn i marsmåned

For å best mulig skulle klare å holde fuglene borte, sørg for at de ikke etablerer seg før hekketiden, som vanligvis varer fra april til slutten av juli. Fuglene er ekstra vanskelig å skremme bort i hekkeperioden, derfor bør du starte med preventive tiltak i mars.

285
false
b-0TrueFalse
0

Det har blitt gjort mange fantasifulle forsøk på å skremme bort de plagsomme fuglene. Alt fra fugleskremsel til plastslanger, men fuglene lærer seg dessverre fort at det ikke er noen fare med disse livløse «skapningene».

Fuglepigger og skumle tulle-fugler

Noen mener at man må fysisk sikre bygget, gjerne med såkalte fuglepigger. Disse er laget i metall og kan kjøpes.

Det går også an å få tak i tulle-fugler, som en ugle med bevegelig hode eller en hakkespett som står og hakker.

Lyder

Fugler blir mest skremt av sin egen art, for eksempel når de sender ut varselskrik til hverandre. På flyplasser sender de derfor ut slike lyder fra en høyttaler eller megafon, og noen ganger smell fra lydkanoner. Lyder fra skumle rovfugler skal også fungere. Men fuglene venner seg raskt til disse ulydene, noe kanskje ikke naboene dine ville gjort.

858
b-0TrueFalse

Det har kommet frem i nyere tid at lavfrekvent lyd (infralyd) skal virke skremmende – og ikke høyfrekvent lyd (ultralyd). Men infralyd er vanskelig å lage.

155
false
b-0TrueFalse
0

Kjerringråd

Plastslanger, kunstige fugler, hengende CD-plater og fugleskremsel er ting som gjerne folk tipser om. Det går også an å bruke en kombinasjon av disse variantene.

Dersom måker eller duer bosetter seg på verandaen din, kan du spenne en nylontråd 5 cm opp fra verandakanten. Da skal ikke disse fuglene klare å sette seg, men tråden vil ikke være i veien for småfuglene. Bare pass på at ikke nylontråden spennes for høyt, ellers kan fugler fly inn i den og skade seg.  

Fugler liker å søk ly på steder hvor de har et slags tak over hodet. Derfor kan du for eksempel sette en bøtte på hodet under stolene på verandaen.

Skjærer kan skremmes bort ved å henge opp en rød t-skjorte eller noe annet rødt som flagrer i vinden.

Fugler liker heller ikke sterk mat, derfor kan du strø sterkt krydder i hjørnene av terrassen eller uteplassen. De blir ikke forgiftet, men skal sørge for at fuglene ikke oppholder seg i nærheten av denne aromaen. Putt gjerne en chili-, cayenne- eller annet sterkt krydder i en sprayflaske og bland dette med vann, og spray dette på de typiske stedene hvor fugler kan samle seg.

Siste forsøk: Måker kan forsvinne når du stirrer på dem, spesielt når du har på mørke solbriller.

1247
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også