115

Slik lager du et insektshotell

Insektshotellet hjelper både insektene og plantene i hagen din. I tillegg er det koselig.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

17. juni 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210617160024326.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210617160024482.jpg?maxwidth=900
0

Selv om bier og humler er de viktigste pollinerende insektene, hjelper også blant annet biller og blomsterfluer til med dette. Hvis du bygger eller kjøper et insektshotell, hjelper du både insektene og blomstene i hagen din.

Andre småkryp, som edderkopper og marihøner, tar seg av andre småkryp som kan gjøre skade – ute og i kjelleren. Selv om du kanskje synes edderkopper er ekle, bør du derfor la de være i fred.

Insektshotell

Dersom du ikke har så mange trestubber eller andre naturlige overnattingssteder for insekter i hagen din, burde du by dem på et insektshotell. De er enkle å lage av gamle eller nye materialer, og et ferdig insektshotell koster heller ikke mye i butikken.

Det beste er om insektshotellet plasseres på en lun plass med mye sol, og har blomster i nærheten som biene og humlene liker. For å gjøre det ordentlig, bør du også legge litt leire like ved, slik at overnattingsgjestene kan mure igjen hullene hvor de legger egg.

Bor du i et urbant strøk, kan du gjerne ha insektshotellet på balkongen – insektene finner veien.

Lag et enkelt eller fancy insektshotell

Dette kan du lage raskt og enkelt, eller sakte og fantasifullt – insektene bryr seg ikke om det er et 2- eller 5-stjerners hotell. 

Finn frem en plate som du kan ha i bakkant av insektshotellet. Deretter spikrer du fast en ramme av planker som stikker ca. 15 cm ut fra platen, gjerne så det ligner på et hus med skråtak. Pass på at du lager taket slik at det tåler litt vann og vind. Sag bort platerestene som er til overs bak hus-rammen. Inni rammen lager du flere etasjer og rom. Fest en krok på toppen i bakkant, slik at du har noe å feste det i når du skal henge det opp.

Fyll rommene med forskjellige saker som insektene kan krype inn i og ta noen biter av, som kongler, hule stengler, kvann, bambus samt kvister og pinner. 

Etter du har fylt rommene med godsakene, kan du gjerne feste gitter eller netting foran rommene hvor du tror noe kan falle ut eller bli angrepet av fugler – eksempelvis foran konglerommet.

Heng opp det ferdige insektshotellet, og følg med på livet i hagen.

NB!    Ikke mal, lakk eller impregner insektshotellet.

3722
Falsec-12
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også