115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Slik legger du epoxy selv

Type something

Med gode forberedelser og riktig utstyr klarer du dette på egenhånd

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

14. november 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

14. november 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231114091939581.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231114091939581.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Hvis du drømmer om et nytt garasjegulv, har du kanskje bitt deg merke i epoxy. Det er ikke så rart ettersom epoxy gir et slitesterk, holdbart og hygienisk gulv som er enkelt å vedlikehodle. Men er dette egentlig en jobb en amatør kan gjøre på egenhånd?

Svaret på det er ja – dette er en jobb du fint klarer å gjøre selv så lenge du har det riktige utstyret og gjør det nødvendige forarbeidet. Utstyret du trenger er:

  • En form for industrivask for å rengjøre gulvet før påføring
  • Epoxysparkel og slipeutstyr
  • Støvsuger
  • Drill med blandevisp
  • Fin rulle for påføring
  • Pensel
  • Eventuelt et malebrett epoxyen kan helles over i

De viktige forberedelsene

Et godt sluttresultat er avhengig av godt forarbeid. Derfor må du rengjøre/rense gulvet godt før du påfører epoxy, og dette gjør du med en form industrivask. Dersom du har sprekker eller andre småskader i gulvet, reparerer du disse med epoxysparkel. Støv etter sliping av sparkel støvsuges opp før du går videre.

Pass også på at både underlag og selve epoxyen holder riktig temperatur. Som et generelt utgangspunkt, kan vi si at temperaturen i underlaget ikke bør være under 10 grader. Selve epoxyen bør ha en temperatur på mellom 18 og 22 grader, og bør ikke overstige 25 grader.

Riktig blanding og påføring

Deretter kan du blande epoxyen i henhold til bruksanvisningen. For at komponentene skal bli blandet godt sammen, bør du bruke en drill med blandevisp. Drillen skal typisk kjøres på lav hastighet i 2-3 minutter, men sjekk nøyaktig fremgangsmåte i bruksanvisningen.

Når du skal påføre epoxyen er det ofte mest praktisk å helle den ut i pytter flere steder på gulvet. Deretter bruker du den fine rulla til å fordele massen jevnt. Det er viktig å bruke en fin rulle. Grove ruller kan etterlate rester som gir nupper i sluttresultatet. Langs vegger/kanter kan du bruke en pensel. Det kan også lønne seg å ha en piggrulle i bakhånd - den er nyttig for å bli kvitt eventuelle luftbobler. 

Som regel skal epoxy legges i to lag – til garasjer og andre private formål er det ofte vanlig å bruke 0,5 kg. epoxy per kvadratmeter i hvert lag.

Pass på å overholde tørketiden mellom de to lagene. Husk også at det tar en del tid før belegget herder helt ferdig og er klart for den bruken du har tenkt å utsette det for.

2309
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også