115

Slik legger du mikrosement

Her er noen tips til deg som har lyst til å gjøre jobben selv med å påføre mikrosement.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

4. januar 2023
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230104120633964.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230104120633964.jpg?maxwidth=900
0

Vær innstilt på at det er litt jobb å legge mikrosement, men med riktig innstilling og utstyr kan du få et ordentlig bra resultat.

Les også: Hva er mikrosement?

Rengjør overflaten

Det første trinnet er å rengjøre overflaten du skal jobbe med, slik at mikrosementen får en god overflate å feste seg til. Bruk et egnet rengjøringsmiddel og fjern alt av støv, skitt, smuss og fett – ofte legges mikrosement på fliser, og da bør du bruke et rengjøringsmiddel for fliser.

Primer

Når overflaten er ren og tørr, påfører du en primer med en kost eller rulle. Dette gjør det enklere for mikrosementen å feste seg til overflaten, og du får en jevn finish.  

Hvilken primer du bør bruke avhenger av underlaget: Bruk primer til sugende underlag, som betong, spon og lignende, og spesialprimer til underlag som er ikke-sugende, eksempelvis fliser, glass, laminat og så videre. Sjekk tørketiden på bruksanvisningen til primeren.

Merk deg at det noen ganger bør brukes et fibernett, særlig på fliser samt på bevelgelige underlag og materialer med skjøter. Fibernettet må du legge på med en gang etter at du har påført primeren – mens den er våt.

Påføring 

Dobbeltsjekk at underlaget er rent og at primeren har tørket før du setter i gang med å påføre mikrosementen!

Noen typer mikrosement er ferdigblandet, og noen typer må du blande selv. Dersom du må blande selv, er det viktig å tilsette farge slik det står i bruksanvisningen og å blande godt.

Påfør mikrosementen med et opptrekksbrett i halvmåneformede bevegelser fra hjørne til hjørne for å spre mikrosementen jevnt. La det første laget med mikrosement tørke i rundt tre timer. Deretter sliper du ned mikrosementen med sandpapir eller slipemaskin.

Etter du har påført det andre laget, må du se etter om mikrosementen dekker hele området – hvis ikke, fyll igjen sprekkene.

Mengden mikrosement som skal brukes per m² bestemmes etter resultatet du ønsker deg. 1 kg/m² gir et ganske grovt resultat, 0,6–0,8 kg/m² gir et medium til fint resultat, mens 0,5 kg/m² gir et fint resultat.

Etter påføringen må mikrosementen tørke før du starter etterbehandlingen. Tørketiden varierer, men ofte 6–24 timer.

Etterbehandling

Se om du finner ujevnheter i mikrosementen, og slip eventuelt disse vekk med sandpapir eller slipemaskin – resultatet blir ofte litt bedre med slipemaskin. 

Sealer

På bad og våtrom er det spesielt viktig å påføre sealer (med rulle eller kost), da den gjør mikrosementen mer vannavstøtende. 

Mikrosementen må tørke og herdes i ca. én uke før den kan utsettes for fuktighet – finn tørketiden på bruksanvisningen.

Topplakk

Når sealeren har tørket kan du påføre topplakken – husk å bruke vernemaske! Topplakken beskytter mot slitasje og gir sementen en glatt og fin overflate. Vanligvis bruker topplakken 2–4 timer på å tørke.

Hva er mikrosement?
2915
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også