Slik lyser du opp utetrappa riktig

Her er noen tips for å gjøre velkomsten både koselig og funksjonell.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

29. oktober 2020
Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

29. oktober 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201029140930646.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201029141019106.png?maxwidth=2000
Lys på trappa.png Lys på trappa.png
0

Setter du opp lampen(e) riktig, gir du deg selv og gjestene en varm velkomst. Du vil også finne nøkkelhullet uten å fomle.

Plassering

Plasser lampa slik at den ikke kommer bak døra når du åpner den, eller at du selv står og lager skygger. Hvis ikke, kan det bli vanskelig å se nøkkelhullet og trappetrinnene – alt egentlig. Alternativt kan du ha lys på begge sider av døra, pass i så fall på at døra ikke kan smelle inn i den lampa som er bak døra, om det skulle blåse fælt.

Velg en lyspære som ikke er så sterk at du blir blendet – du kan uansett vurdere å ha dimmer. Pass også på at utelysene ikke blir sjenerende for naboene.

646
b-0TrueFalse

Downlights

Innfelte downlights egner seg godt over inngangsdøra – selv om du ikke har trapp. Disse lysene blender hverken deg eller naboen, og gjør det enkelt å se nøkkelhullet. Du kan også ha downlights over garasjeporten.

225
false
c-12TrueFalse
0

LED-pærer

For noen år tilbake var det flere som ikke ville ha LED-pærer fordi de ga et blått, kaldt og lite attraktivt lys, men dette har endret seg. Problemet med de tidligere LED-pærene var at de hadde for høy kelvin-verdi, men i dag er det ikke vanskelig å skaffe LED som gir et gulaktig og lunt lys – en kelvin-verdi på rundt 2 700. LED-pærer bruker også mindre energi enn tradisjonelle lyspærer.

LED gir deg flere muligheter, som fargevalg og funksjoner som gjør at fargene byttes automatisk frem og tilbake. Dette kan jo være gøy i en barnebursdag eller på fest.

575
c-12TrueFalse

Sensor

Det kan være kjekt med en lyssensor som automatisk regulerer utelysene etter dag og natt, eller til faste tider – én ting mindre å tenke på, samtidig som det virker preventivt mot innbrudd.

198
false
c-12TrueFalse
0

Nyere lamper kan også innlemmes i smarthusteknologi, som blant annet gjør det mulig å fjernstyre lysene fra en app når du er bortreist. Da kan du gjøre jobben enklere for dem som skal vanne blomstene dine eller mate katten, samtidig som du forvirrer mulige tyver.

Juletrelys

Her kan du lese om Elektrisk julepynt – fin, men farlig?

Pynt med stearinlys

Sett gjerne en lykt på trappa med stearinlys eller kunstig stearinlys – de kunstige har blitt meget troverdig de siste årene. Dersom du velger et gammeldags stearinlys, pass på at lykten har vegger og tak, slik at lyset ikke blir blåst ut av vær og vind. Husk også å blåse ut lyset før du legger deg eller reiser bort.

Innkjørselen

I innkjørselen kan du gjerne montere portstolper med lys, også kalt pullerter, som både lyser opp innkjørselen og eventuelle busker og planter i området. Du kan få tak i pullerter som drives av solceller, og de krever minimalt med innsats å montere.

Pass bare på at pullertene plasseres slik at de ikke blir skadet dersom måkebilen skuffer eller måker snø inn i innkjørselen. Hvis dette skulle være vanskelig å få til, kan du bruke uplight-spotter som monteres i bakken. Disse snør imidlertid raskt ned, og om de har LED-lamper produseres ikke nok varme til å smelte bort noe særlig av snøen.

1305
c-12TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også