115

Slik maler du fliser

Du synes kanskje at fargene og mønstrene på flisene dine har blitt litt gammeldagse, men at det blir for mye jobb å rive de ned og flislegge på nytt? Å male flisene er da et raskt og rimelig alternativ.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

21. februar 2024
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240221111356147.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240221111356190.jpg?maxwidth=900
0

Før du setter i gang med å male flisene, vit at dette er en behandling som må anses som en midlertidig løsning, fordi det ikke er sikkert at resultatet vil holde seg fint i årevis.

Når du maler flisene og fugene på likt, vil du få en rutete flate uten noen skiller, og et slikt utseende er det delte meninger om. Du kan alltids feste maskeringstape på fugene og bare male flisene, men ofte blir dette en stor jobb – særlig hvis du har mange små fliser. En annen mulighet er å skrape bort den gamle fugemassen og påføre ny fugemasse i en farge som passer til malingen. Da må du i så fall gjøre dette før du maler, og huske på å maskere fugene.  

Rens skikkelig

Flisene og eventuelt fugene må rengjøres grundig før de males – gjerne med et surt og alkalisk vaskemiddel. Det kan være lurt å vaske over to ganger, og pass på å bytte ut vannet ofte mens du holder på. Særlig på kjøkkenet og badet er det viktig å rengjøre grundig.

Sliping

Når flisene og fugene er rene og tørre, bør du pusse de med et sandpapir, slik at flaten blir mattet ned. Dette gjør at malingen vil feste seg bedre. Å pusse er spesielt viktig dersom flisene er glatte eller har en blank finish. Hvis du har store flater, burde du bruke et slipebrett på forlengerskaft. Fjern til slutt støvet med en ren klut før du begynner å male.

Riktig type maling

På vegger kan du bruke en sterk gulvmaling. Disse har god vedheft og trenger vanligvis ikke grunning for at den skal feste seg til fliser.

På gulv som får mye vann på seg, bør du bruke en to-komponent epoxymaling.

Hvis du vurderer å bruke spraymaling, burde du først påføre en grunning fra den samme produktserien. Ta på deg verneutstyr, og sørg for at du ventilerer rommet godt mens du holder på med spraymalingen.

Les brukerveiledningen på emballasjen og i produktbladet før du setter i gang, og sjekk blant annet anbefalt tørketid før neste strøk samt hvor lang herdetid flaten trenger før den kan tas i bruk.

Vedlikehold

Etter at malingen har tørket og herdet, er det viktig å ta godt vare på flisene for at de skal holde seg fine. Unngå å bruke sterke rengjøringsmidler som kan skade malingen, men rengjør flisene regelmessig med en mild såpeblanding og vann.

2243
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også