115

Slik maler du panel som er malt tidligere

Å få en strøken vegg krever ikke så mye jobb, men det er viktig å gjøre forarbeidet skikkelig og påføre både grunningen og malingen på riktig måte.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

20. februar 2024
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240220092651488.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240220092740702.jpg?maxwidth=900
0

Det kan være fristende å bare male over når veggen er malt tidligere, men trepanel får gjerne noen hakk, sprekker og spikerhull gjennom årene. Så gjør det ordentlig når du først er i gang, slik at du får et pent, langvarig resultat.

Forarbeid

Start med å vaske veggen grundig med et grovgjøringsmiddel. Vask nedenfra og opp med en klut, svamp eller kost. Etter dette bruker du en ren, fuktig klut til å tørke over – tørk ovenfra og ned.

Når veggen har tørket, pusser du veggen med et finkornet sandpapir. Skrap eventuelt også bort løs maling. Bruk en mikrofiberklut eller lignende til å fjerne pussestøvet.

Påfør stålsparkel i passe mengde på hakk, sprekker og spikerhull, og fjern sparkelen som er overflødig. I overganger mot blant annet listverk bruker du en elastisk akryl-fugemasse. Denne hindrer oppsprekking hvis det skulle komme bevegelser mellom flatene. Etter at sparkelen har tørket, glatter du den ut med et finkornet sandpapir for å få en jevn overflate.

For å være sikker på at de etterfølgende malingsstrøkene får god vedheft / godt feste, bør du grunne panelet før det males. Til dette bruker du en smal rulle som egner seg til bredden på bordene og en pensel til å trekke ut grunningen og komme til på litt vanskelige steder.

Sånn, nå kan du male

Når grunningen har tørket, kan du male toppstrøk. Bruk både rulle og pensel for å oppnå best mulig resultat. Påfør gjerne maling på to–tre bord i slengen med rullen for at malingen ikke skal tørke for mye. Helt til slutt bruker du penselen til å dra ut malingen. Da kommer du godt til imellom bordene.

1603
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også