SWITCH SECTION

Slik monterer du en ny ventil i veggen

Med en hullsag er det fort gjort

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. august 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. august 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190809105713106.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190809105713106.jpg?maxwidth=2000
0

Å sette inn nye ventiler i ytterveggene er en rimelig måte å forbedre den naturlige ventilasjonen i boligen på, men hvordan bør du egentlig gå frem for å gjøre det?

Egentlig er det bare snakk om å lage et hull i veggen og tre en kanal gjennom det. Så sant du har valgt en rund kanal er det best å bruke en hullsag – det er både effektivt og gir et pent sluttresultat. Bruk en hullsag med noe større diameter enn de utvendige målene på kanalen som skal gjennom hullet.

Du starter med å finne ønsket plassering for ventilen – pass på at du ikke treffer stendere, rør eller kabler. Deretter monterer du hullsagen på drillen og starter å sage hullet, men ikke sag helt gjennom med det aller første. Ettersom hullsagen ikke kan lage spesielt dype hull må du nemlig sage både fra inn- og utsiden. Lar du være å sage helt gjennom kan du bruke hullet fra senterboret i hullsagen for å vite hvor du skal lage hullet fra andre siden.

Det gjør du enklest med å montere et tilstrekkelig langt bor i drillen og bruke dette til guide for å bore gjennom til andre siden. Dermed kan du enkelt og greit gå til andre siden med hullsagen og bruke hullet du nettopp laget for å starte på riktig sted med hullsagen.

Når du har gjort ferdig hulltakingen trer du kanalen gjennom hullet, monterer ventilasjonsrist utvendig og ønsket ventil innvendig. Som regel må du også kappe kanalen til riktig lengde. Det gjør du enkelt med en vanlig sag.

Har du vegger med damp- og vindsperre bør du utvise litt forsiktighet slik at du ikke ødelegger for mye. Helst bør du gjøre en innsats for å tette mellom kanal og vind/dampsperre, selv det ikke alltid ikke er like enkelt å komme til.

1696
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også