115

Slik oljer du terrassen din

Denne veiledningen kan hjelpe deg med å olje terrassen som en proff.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

28. mars 2023
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230328104918934.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230328104918934.jpg?maxwidth=900
0

Hvis du oljer terrassen en gang i året, trenger du ikke å skifte ut terrassebordene raskere enn nødvendig. Oljen får frem treets naturlige karakter og aldring, og gjør at det holder seg vanntett og friskt.

Terrassen må tørke før du starter å olje, og oljen må tørke før du tar i bruk terrassen. Sett derfor av et par dager på rad med riktig værforhold når du skal påføre olje – overskyet vær er det beste. Unngå regnvær og sterk sol.

Forarbeid

Start med å vaske terrassen grundig med såpevann eller terrasserens, og fjern smuss, rusk og flekker. Dersom du bruker høytrykkspyler, pass på å holde den litt unna treverket for å unngå at det blir skadet. Hvis det er sprekker eller skader på overflaten, bør reparasjoner gjøres før du oljer. Husk også å stramme skruer eller å banke ned spiker som stikker opp av gulvet.

Deretter sliper du terrasseoverflaten for å få den jevn og fin, og feier bort støvet. Riktig forberedelser sikrer at oljen vil kunne trekke seg inn i overflaten og gi best mulig beskyttelse.

Velg riktig olje

Alle terrasseoljer er ikke like. Når du velger olje til terrassen din, bør du vurdere tretypen, ønsket farge, beskyttelsesnivå og holdbarhet. Lakk kan gi en skinnende og blank overflate, mens oljer kan gi mer naturlige alternativer.

Treolje finnes i ulike nyanser, så den trenger ikke å være uten farge. Det kan faktisk være lurt å velge en farget olje, da fargepigmentene beskytter mot UV-stråler og gjør terrassen mindre utsatt for å bli bleket av solen. Oljen burde også passe sammen med fargen på huset og hagemøblene. I tillegg bør du tenke på hva slags vær terrassen din vil bli utsatt for, og velge en olje som vil tåle det. 

Påføring av olje

Begynn med å påføre oljen i den ene enden av terrassen og jobb deg mot den andre. Du kan påføre oljen med en bred børste, rulle, klut eller svamp. På enden av terrassebordene og andre steder hvor det er vrient å komme til er det kjekt å bruke en pensel.

Dersom oljen trekker raskt inn i treet, påfør mer olje til du har mettet treet. 2–3 strøk anbefales (vent til dagen etter med å ta det neste strøket). Merk deg at overflaten blir mørkere for hvert strøk. 30 minutter etter påføringen kan du tørke bort oljen som ikke har blitt absorbert. Antall strøk og tørketid kan variere noe mellom de forskjellige treoljene, så sjekk anbefalingene på spannet for sikkerhetsskyld.

Tørking

Etter å ha oljet terrassen din, la den tørke helt. Hvor lang tid det tar å tørke kan variere avhengig av oljetype, værforhold og fottrafikk. Vanligvis tar det rundt 24–48 timer for oljen å tørke helt. I løpet av denne tiden, unngå fottrafikk eller annen bruk. Når terrassen er tørr, er det viktig å gi den noen dager før du gjenopptar vanlig bruk. 

Med regelmessig rengjøring og riktig vedlikehold kan du beskytte terrassen din og sikre at den holder seg fin i årene som kommer.

PS!   De samme tipsene gjelder for trapp og platting.


2962
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også