115

Slik oppbevarer du vin best mulig

Riktig lagring av vin er viktig for å opprettholde smaken og kvaliteten til denne deilige drikken.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

7. september 2023
SWITCH SECTION
https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230907114313627.jpg?maxwidth=2000 https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230907114117118.jpg?maxwidth=900
0

Enten du har en liten samling eller er en dedikert vinsamler, er det viktig å forstå hvordan du bør oppbevare vin på best mulig måte for å sikre at alle flaskene når sitt fulle potensial. 

Å oppbevare vin riktig er en kunst i seg selv, og det krever tid og omtanke. Men belønningen er vel verdt innsatsen, da du kan nyte vellagret vin med full aroma og smak når øyeblikket er riktig. Ved å følge disse tipsene og triksene kan du ta vinsamlingen din til neste nivå og glede deg over enestående smakopplevelser.

Riktig temperatur

Å opprettholde riktig temperatur er avgjørende for å bevare vins smak og aroma. De fleste viner trives best ved en temperatur mellom 12–18 °C. 

Vinrom og -skap er ideelle for å oppnå og opprettholde riktig temperatur. Unngå store temperatursvingninger, da dette kan skade vinen over tid.

En generell "kjøleskapsregel" er å ta ut hvitvinen en halvtime før servering, og putte inn rødvinen en halvtime før servering.

Riktig luftfuktighet

Ideell luftfuktighet for vinlagring ligger vanligvis mellom 50–70 %. Dette er viktig for å hindre at korken tørker ut, noe som kan føre til lekkasje og oksidasjon av vinen. Pass også på å oppbevare vinen liggende, slik at korken er i kontakt med vinen.

Bruk et hygrometer (dette viser både temperatur og luftfuktighet i rommet) for å overvåke luftfuktigheten i vinkjelleren eller lagringsstedet ditt og juster etter behov.

Stabilt miljø

Oppbevar vinen i et rolig og stabilt miljø, da vibrasjoner kan påvirke vinens kvalitet. Plasser vinflaskene i solide hyller, og unngå å flytte på flaskene unødvendig.

Mørke forhold

Vin er følsom for lys, spesielt UV-lys, da det kan ødelegge vinens aroma og smak over tid. Oppbevar vinflaskene i et mørkt miljø, borte fra direkte sollys eller sterkt kunstig lys. 

Alder og lagringstid

Ikke alle viner er egnet for langvarig lagring. Sjekk etiketten på flasken for å se om vinen er ment å bli drukket unge, eller om den kan lagres i flere år. Generelt sett kan de fleste røde viner lagres lenger enn hvite og roséviner.

Smak underveis

Hvis du har en større samling, er det lurt å smake på vinen med jevne mellomrom for å sjekke hvordan de utvikler seg. Dette gir deg muligheten til å drikke vinen på sitt beste.

Organisering

Hold orden i vinsamlingen ved å organisere flaskene etter type, region og/eller alder. Dette gjør det enklere å finne spesifikke viner når du ønsker å åpne dem.

2465
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også