Slik pusser du mur

Det er ikke så vanskelig

Av ByggeBolig
17. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181117054053634.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181117054053634.jpg?maxwidth=2000
0

Det er fascinerende å se en murer kaste mørtel på veggen og pusse det til en slett og fin overflate. Helt umulig å gjøre selv, tenker du kanskje. Men det er slettes ikke så vanskelig.

En av de viktigste faktorene for å få et godt sluttresultat, er å kjøpe riktig type pussmørtel i utgangspunktet. Det finnes ulike typer mørtel for ulike typer underlag, om du skal pusse utendørs eller innendørs osv. Personalet i byggevarebutikker kan hjelpe deg å finne riktig type.

Før du starter å legge på mørtel, kan det være en fordel å feste lirer på veggen. Det er tynne lekter, eksempelvis en cm. tykke, som festes loddrett på veggen med ca. én meters mellomrom. Poenget med dem er at de gjør det lettere å legge mørtelen i lik tykkelse over hele veggen. Lirenes tykkelse bestemmes av hvor tykt lag med mørtel du skal legge.

Når du skal blande mørtelen, kan du enten bruke maskin eller gjøre det for hånd. Maskin er selvsagt det raskeste, men det går også helt fint å blande mindre mengder med spade i en murerbøtte eller trillebår. For påføring av mørtel er det enklest å bruke et påtrekksbrett. Legg mørtel på brettet og trekk den på ved å sette brettet i en vinkel mot veggen og trekke det oppover. Du kommer til å søle mørtel på bakken/gulvet når du gjør dette, så det kan være en fordel å dekke til.

Deretter er det på tide å rette av. Det gjør du med en rettholt som er litt lenger enn avstanden mellom lirene. Start nederst og før rettholten oppover på lirene med en sagende bevegelse. Da fjerner du overflødig mørtel og får en jevn og rett overflate. Eventuelle dumper fylles med mer mørtel.

Så lar du pussen stå til den er så vidt fingertørr og går over med et filsebrett for å skure overflaten jevn og fin. Jobb i sirkelbevegelser. Kommer du over dumper i pusslaget, etterfyller du med litt mørtel og pusser det jevnt med filsebrettet.

1877
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også